Curs valutar, 8 martie. Criză de valută în România. Cât a ajuns să coste euro şi dolarul

Curs valutar, 8 martie. Criză de valută în România. Cât a ajuns să coste euro şi dolarul Sursa foto: Arhiva EVZ

Leul s-a depreciat astăzi puțin în raport cu euro, dar a câștigat teren în fața dolarului american, care crescuse destul de mult în ultimele zile. La casele de schimb este o adevărată speculă. Specialiștii în domeniu ne sfătuiesc să nu intrăm în panică și să nu cumpărăm valută la prețuri foarte mari.

Moneda naţională a a recuperat astăzi teren în fața dolarului american, dar a pierdut din nou în fața euro, potrivit cursului valutar anunțat de Banca Națională a României, pentru marți, 8 martie.

Cursul BNR pentru un euro este astăzi, 8 martie de 4.9492 lei, în ușoară creștere faţă de ieri, când ajunsese la 4,9490 lei. Deprecierea înregistrată de leu este în una mică, respectiv 0,0002 bani.

Cursul pentru un dolar american anunțat de BNR este de 4.5493 lei, în creștere față de ieri când era 4,5714 lei. Moneda națională s-a apreciat astfel cu 0.0221 bani față de dolarul american, care crescuse în ultimele zile. Acesta însă cursul oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specula continuă la casele de schimb

La casele de schimb specula continuă. Cererea de valută este foarte mare, mai ales după ce românii au scos masiv bani din bănci și își fac rezerve cash. Multă bănci nu mai au lichidități în euro sau dolari. Astfel, la casele de schimb un euro a ajuns să vândă cu 5,3-5,4 lei, iar un dolar cu 4,75-4,8 lei. Cursul este unul artificial, deoarece casele de schimb valutar profită de criza de pe piață și vor să facă cât mai mult profit.

Nu trebuie să intrăm în panică

Analiștii economici spun că nu este rău să avem o rezervă de cash în casă, dar nici nu trebuie să intrăm în panică. „Sunt două componente aici. Pe de o parte, treaba cu banii cash şi al doilea aspect este cel al unei rezerve într-o valută sau alta. Toată povestea cu banii cash nu face decât să pună o presiune fantastică pe bănci. În momentul în care se creează o panică şi toată lumea vrea să scoată bani s-ar putea să apară o imposibilitate care se traduce în lipsa acestor bani fizic.

Eu cred că e bine să avem o rezervă cash, dar aşa cum e bine să avem o rezervă cash oricând în casă. E poate paradoxal într-o eră atât de digitalizată să spun asta, dar e bine să avem niste bani cash în casă. Însă nu trebuie să ne gândim la o situaţie panicardă, apocaliptică, în care nu vor mai funcţiona băncile, nu vor mai funcţiona bancomatele“, a declarat Adrian Mănuţiu, analist economic, observatornews.ro.

Cotații uriașe

Specialiștii susțin că valuta sau aurul care au acum cursuri foarte mari nu sunt o soluție pe termen scurt. „Într-o astfel de perioadă sfatul meu e ca oamenii să se gândească foarte bine înainte să facă un pas pentru că aceste situaţii de incertitudine în care ne grăbim să cumpărăm la un curs mare. Aurul este la un maxim istoric. Aurul nu este o soluţie pentru chestiuni pe termen scurt. La fel, nici valuta“, a mai declarat Adrian Mănuţiu.