Mişcările cât mai simple, relaxarea şi dezvoltarea reflexelor sunt câteva dintre secretele unei tehnici ruseşti de autoapărare, predate într-o sală din Bucureşti.
Cu relaxare, ai şanse mari să ieşi basma curată într-o situaţie-limită, într-un oraş în care infracţiunile comise cu violenţă se numără zilnic, cu sutele. De altfel, relaxarea este primul lucru pe care trebuie să-l înveţe cineva care vine la cursurile de supravieţuire ale lui Denis Cohaniuc. În rest, sunt mişcări care se învaţă din patru sau cinci încercări, dacă le gândeşti, „nu trebuie repetate de 1.000 de ori, ca în cazul artelor marţiale clasice“. O altă diferenţă este aceea că nu presupune competiţ ie, iar totul se petrece - precum în cazul conflictelor reale - în câteva secunde.
Ce predă el sunt elemente dintr-o tehnică de autoapărare creată de ofiţerii ruşi din vremea ţarului, dezvoltată în perioada sovietică şi răspândită de la începutul anilor ’90, odată cu destrămarea URSS. Are o denumire complicată în limba rusă şi o traduce simplu „sistem“.
„Această tehnică merge dincolo de mişcări, are o legătură strânsă cu psihicul celui care o învaţă. Le arăt celor care vin la curs că este foarte important şi felul în care merg, cum se mişcă în general. Oamenii se schimbă, capătă siguranţă de sine, iar posibilii agresori îi evită“, arată Denis Cohaniuc. Învaţă apoi să depisteze indivizii periculoşi după mişcări, lucru care iarăşi poate duce la evitarea conflictelor, să-şi dezvolte reflexele şi să-şi „aşeze“ cât mai bine centrul de greutate. După două sau trei antrenamente, cursantul este deja pregătit pentru o situaţie critică, arată Denis. Este vorba de agresiuni - violuri sau tâlhării - comise în scara blocului, în lift, în maşină sau în alte spaţii, când reacţia rapidă a potenţialei victime este esenţială. Mişcări de magician
Cursanţii au salutul lor, o lovitură paşnică umăr în umăr. Se începe cu o serie de comenzi tipic milităreşti, încolonare şi câteva exerciţii simple, de încălzire. Primele icnete apar la pasul piticului, se suspină apoi din greu la flotări şi abdomene. Urmează simulările unor atacuri. Fiecare mişcare pare elementară când o face Denis. Şi chiar este, spune el: această artă a fost inventată prin ţinuturi reci, în care oamenii trebuiau să reacţioneze chiar şi cu haine multe şi incomode pe ei. „Trebuie doar să-ţi schimbi poziţia faţă de adversar, prin simple răsuciri, imprevizibile însă pentru adversar“, explică el. Şi într-adevăr, dintr-o răsucire are sub antebraţ gâtul adversarului, iar cu o mişcare a genunchilor îl pune jos. Are mişcările unui magician, care te convinge îndată că batista i-a dispărut cu totul în pumn. Cu aceeaşi agilitate de magician îşi eliberează braţul din strâmtoarea a patru pumni. „Totul e din scuturarea braţului“, spune instructorul. Un viitor cursant, aflat undeva pe margine, punctează fiecare „şmecherie“ de-a sa cu câte o bătaie în „şaua“ de burete a calului de exerciţii. Săptămânile viitoare o să se încumete, poate, şi el, să facă pe agresorul împotriva „victimei“ cu tehnica la ea. Bilanţ: aproape 800 de tâlhării în 2007
Bucureştiul continuă să rămână un oraş relativ periculos: anul trecut au fost sesizate 74.693 de infracţiuni, în scădere cu 2,21% faţă de 2006, relevă o statistică a Poliţiei Capitalei.
Numărul infracţiunilor comise în stradă a fost de 13.889, fiind cu peste 20% mai puţine decât în anul precedent. Dintre acestea, 872 au fost comise cu violenţă. S-au înregistrat 4 omoruri, 14 tentative de omor, 792 de tâlhării, 21 de violuri, 4 loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi 30 de acte de ultraj. În 3 cazuri de tâlhărie, autorii au folosit arme cu gaze sau bile de cauciuc, iar în alte 16 cazuri au utilizat arme albe. PREGĂTIRE A terminat Academia şi-şi dă doctoratul în lupte
Denis are 25 de ani şi practică artele marţiale de mai bine de jumătate din viaţă: a început, ca mulţi adolescenţi, cu box, karate, kickbox sau lupte fără reguli. Lecţiile pentru stilul de luptă de care a rămas ataşat le-a primit „cadou“, după toate aceste experienţe. Se bucură însă că n-a fost niciodată nevoit să aplice într-o situaţie reală ce a învăţat până acum. A venit din Republica Moldova în urmă cu şase ani. Între timp, a terminat la Bucureşti Academia Tehnică Militară. De un an, ţine - de trei ori pe săptămână - acest curs, în sala de sport a Grupului Şcolar Industrial de Mecanică Fină, undeva în zona Obor. Totodată, îşi pregăteşte şi doctoratul - bineînţeles, tot despre „sistem“ -, în care dezvoltă o serie de descoperiri proprii în domeniu. PARTICIPANŢI „Nu se înscriu bătăuşi la curs“
La sală se pune la punct în general partea tehnică: în fiecare săptămână - lunea, miercurea şi vinerea - sunt trei şedinţe a câte două ore. Cele 12 şedinţe dintr-o lună costă 150 de lei. „Vin mai mult băieţi, dar şi fete care vor să vadă despre ce este vorba. Nu se înscriu bătăuşi, sunt oameni cu şcoală care vor să înveţe să se apere sau din simplă pasiune“, arată Denis. Eugen lucrează într-o ambasadă şi vine la sală de trei săptămâni. „E o tehnică interesantă - spune el - pentru că funcţionează chiar şi dacă eşti beat. Cel mai important este să fii relaxat“. Denis organizează în rest seminarii - de obicei în afara Bucureştiului -, în care se pune accent mai mult pe partea teoretică, pe explicaţii şi relaxare. Participanţii au parte de activităţi de tot felul: trageri de armă cu biluţe de plastic, antrenamente în apă, fotbal sau volei. Chiar weekendul trecut a ţinut unul de două zile la Techirghiol. Preţul unei astfel de deplasări este de 200 de lei de persoană.