Curierul de Asunción și cel de Nairobi. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Curierul de Asunción și cel de Nairobi. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Primeşti veşti, unele bune, despre proiectele tale pe termen lung, dar alte date te fac să schimbi nişte planuri de perspectivă. Îţi faci programe şi aranjamente pentru restul de lună ianuarie.

Știți, domniile voastre, v-am mai spus că eu am propria mea rețea de corespondenți, în lume. Cam în 40-50 de țări, de unde îmi scriu rudele, prietenii, foști colegi din diplomație. Când se întâmplă ceva, eu știu aproape imediat.

S-au mai adăugat, în acest weekend încă două țări, Kenya și Paraguay. Din Kenya am primit o epistolă foarte frumoasă care descrie țara și viața de acolo. Iată:

”… Asa a fost sa fie, Nairobi, Kenya, nu locul a fost un scop in sine, dar cand a aparut oportunitatea nu am spus nu. Tara are peisaje incantatore, multa vegetatie, animale si pasari pe care le vedeam doar la televizor, o vreme de invidiat tot timpul anului (intre 15 si 25 de grade), chiar si in sezonul ploios, cand in general ploua noaptea, iar ziua e soare. Toate acestea vin la pachet cu apelativul de muzungu, malaria, saracia marii majoritati a populatiei, riscurile cu privire la securitate, simplitatea oamenilor si dorinta lor de a trai mai bine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imaginea proprietatilor cu garduri electrice si sarma ghimpata, precum si a ferestrelor metalice cu ochiuri mici de geam, care tin loc de gratii, m-au facut sa realizez ca aici e alta lume, dar mi-au si reamintit de copilarie si de ambasadele din Bucuresti pazite temeinic de militieni. Dupa prima luna m-am obisnuit cu ideea, asta e Africa...

 Adaptarea a fost destul de usoara. Oamenii sunt in general amabili si primitori, majoritatea vorbitori de engleza, dar trebuie sa accepti ca pentru ei esti un strain si ca te vor trata ca atare. Si la ei mancarea de baza a populatiei este din porumb, dar alb la culoare, din care fac un fel de malai mai fin si prepara ceva asemanator cu mamaliga noastra denumit ugali.

 Fascinant mi s-a parut amestecul de civilizatii de aici, cea europeana (britanica), cea indiana (britanicii au dezvoltat Kenya cu ajutorul indienilor, care dupa obtinerea independentei au ramas si au preluat multe pozitii strategice in economie), cea a populatiilor locale, 42 de triburi dintre care cei mai cunoscuti sunt Masaii, crescatori de vite si Kikuyu care sunt majoritari in zona Nairobi si se doresc lideri ai natiunii (familia Kenyatta este kikuyu), cea musulmana in zona de coasta si Mombasa, si mai nou cea chineza care reprezinta motorul finantarii proiectelor de dezvoltare in regiune.