Evenimentul Zilei > Politica > Curg bani de la bugetul de stat pentru partide: Sumă record, mai mare cu 30 de milioane de lei, față de luna trecută
Curg bani de la bugetul de stat pentru partide: Sumă record, mai mare cu 30 de milioane de lei, față de luna trecută

Curg bani de la bugetul de stat pentru partide: Sumă record, mai mare cu 30 de milioane de lei, față de luna trecută

Curg banii de la bugetul de stat pentru partidele politice din România. În luna octombrie, formațiunile au primit aproape 39 de milioane de lei subvenție, după majorarea făcută de premierul Florin Cîțu la rectificarea bugetară. Cine conduce lista subvențiilor? Este vorba despre un partid din opoziție.

Record de bani pentru partidele politice din România. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că formațiunile au primit aproape 39 de milioane de lei subvenții în luna octombrie a anului 2021, după majorarea făcută de Florin Cîțu la rectificarea bugetară.

Sumă cu 30 de milioane de lei mai mare în luna octombrie

În luna septembrie, presa scrisă nota că Guvernul a decis să dea la rectificare aproape 90 de milioane de lei pentru subvenția partidelor politice, în contextul în care ministrul de Finanțe și premierul au declarat că își doresc reducerea sumei acordate formațiunilor. După rectificare, premierul Florin Cîțu a precizat că a fost înaintată „o solicitare de la AEP pentru a avea aceeaşi sumă ca anul trecut la subvenţia partidelor, nu mai mare, nu mai mică, iar suma a fost aprobată”.

Suma alocată partidelor politice sub formă de subvenție, în luna octombrie, este una record. Spre comparație, în luna septembrie a anului 2021, partidele politice au încasat o subvenție cu aproximativ 30 de milioane de lei mai mică:

  • suma încasată în luna septembrie: 8.702.600,48 lei;
  • suma încasată în luna octombrie: 38.763.977,03 lei.

Ce partid a încasat cei mai mulți bani

În baza subvenției acordate prin aplicarea prevederilor legislative prevăzute în Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, suma totală decontată partidelor politice în luna octombrie este de 38.763.977,03 lei.

Lista banilor este condusă de Partidul Social Democrat (PSD), care a primit în luna octombrie o subvenție în valoare de 14.924.909,60 lei.

Al doilea campion la subvenționare este Partidul Național Liberal (PNL), care a încasat pentru luna octombrie o subvenție de 12.652.565,36 lei.

Uniunea Salvaţi România (USR) a primit o sumă de 6.820.730,24 lei, în timp ce Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a încasat 3.020.684,34 lei.

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a primit 780.883,67 lei, iar Partidul Pro România a încasat o subvenție de 564.203,82 lei.

Trebuie subliniat că ARP a transmis și radierea Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) din Registrul partidelor politice, ca urmare a fuziunii acestuia cu USR.