Curăţenie în Kiev, oraşul în care nimeni nu credea că schimbarea este posibilă

Curăţenie în Kiev, oraşul în care nimeni nu credea că schimbarea este posibilă

LECŢIA DE ECOLOGIE Kateryna Strypko, o ucraineancă din Kiev, îşi dorea, în iarna lui 2009, un copil. „De multe ori am visat la acest eveniment, despre care credeam că îmi va însenina viaţa. Îmi imaginam cum o să ies în parc cu copilul, o să ne plimbăm pe malul râului Dnipro, o să admirăm priveliştea, păsările, frunzele”, explică ea, pentru evz.ro.

Dar realitatea era alta. Pe malul râului Dnipro creşteau PET-uri, nu flori. „Nu îmi doream un astfel de mediu pentru copilul meu”. Asta i-a spus Kateryna surorii ei, care i-a dat imboldul de a schimba lucrurile. Împreună au decis să facă curat pe spaţiile verzi de lângă casă. Apoi şi-a dat seama că pentru a face curat în parcurile şi spaţiile verzi din Kiev avea nevoie de mai mulţi oameni care să gândească similar.

Dar nu avea niciun fel de experienţă în organizarea unui astfel de eveniment, aşa că a început să caute pe internet informaţii. Aşa a aflat despre proiectul „Let’s Do It Estonia!” şi i-a contact pe voluntari, care au ajutat-o cu informaţii.

Autorităţi care stau deoparte

De la idee până la punerea ei în practică a durat şase luni. Iar pe 5 iunie, anul acesta, 700 de oameni au ieşit să facă curăţenie în Kiev. Au adunat 371 de kilograme de plastic şi 2.280 de sticlă, potrivit cifrelor adunate de Yuri Pivovarenko, coordonator al proiectului de curăţenie.

  • În România, echipa de voluntari “Let’s Do It Romania!” face curăţenie generală pe 25 septembrie. Participă şi tu! Află AICI cum să te implici. Dacă România reuşeşte, va fi ţara cu cea mai mare suprafaţă din Europa care a făcut curăţenie generală.

Acum există 323 de cereri de curăţenie la autorităţi, pe care se pune presiune pentru a implementa un sistem de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor.

„Am decis că e mai bine să facem totul singuri. Autorităţile la noi se mişcă prea greu şi nu fac mare lucru”, spune Yuri, care crede că marele risc acum este ca zonele curăţate să se murdărească din nou.

„Din păcate nimeni nu este răspunzător ca acum locurile acelea să se păstreze curate. Legile noastre nu spun asta, nu există prevăzute amenzi pentru cei care murdăresc locurile unde am făcut curat. Numai de oameni depinde totul, ei decid dacă să păstreze curăţenia sau nu”. Yuri Pivovarenko, coordonat al curăţeniei din Kiev

El consideră că rolul voluntarilor este să le deschidă ochii oamenilor care nu cred că se poate schimba ceva cu adevărat. „Tinerii vor să reînnoiască ţara”, spune el, şi doar de ei depinde ca gândirea majorităţii să se schimbe în bine.

  • Şi Letonia a făcut curat. Preşedintele ţării a fost unul dintre voluntari. Citeşti aici povestea curăţeniei din Letonia. 
  • Proiectul Let's Do It a avut succes şi în Slovenia. Citeşte aici povestea curăţeniei din Slovenia.
  • În România unele judeţe s-au implicat puternic în proiect, în timp de altele sunt codaşe. Află aici ce autorităţi merită coroniţă şi ce autorităţi ar trebui să repete clasa.

În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.

Ne puteți urmări și pe Google News