Răsturnare de situaţie pe piaţa imobiliară românească: cumpărătorul începe să dicteze preţul imobilului, nu doar vânzătorul, aşa cum se întâmpla până acum, spun avocaţii care intermediază tranzacţii. Potrivit acestora, se întâmplă din ce în ce mai des ca proprietarii care nu lasă din preţ să rămână cu imobilele nevândute luni bune.
Acesta este unul dintre motivele pentru care piaţa de real estate din România nu mai este atractivă pentru speculatori, care se mută în ţările învecinate - Bulgaria, Serbia sau Albania. „Din vânzarea locuinţelor nu se mai pot obţine câştiguri atât de mari, din cauza preţurilor, iar afacerea închirierilor nu este foarte atractivă, în condiţiile în care românii preferă să fie proprietari“, afirmă Bryan W. Jardine, avocat la Wolf Theiss şi Asociaţii SCA.
Una dintre atracţiile speculatorilor erau apartamentele noi, pe care aceştia le cumpărau în faza de proiect, pentru a le revinde mai târziu, obţinând profituri de până la 30%. Un studiu al agenţiei CBRE-Eurisko arată faptul că, în 2007, 40% dintre clienţi erau interesaţi de achiziţionarea de imobile în scop investiţional.
Mallurile dispar încă din stadiul de proiect
Şi pe segmentul centrelor comerciale se aşteaptă schimbări. Doar două treimi dintre cele 20 de malluri plănuite în Capitală pentru următorii ani au şanse reale să fie finalizate, în timp ce celelalte vor rămâne în stadiu de proiect, susţine Edgar Rosenmayr, directorul de investiţii al grupului austriac Immoeast.
Reprezentantul unuia dintre cei mai activi jucători din piaţă susţine că o soartă similară vor avea şi centrele comerciale din oraşele mai mici. „Investitorii au supraevaluat cererea existentă în piaţă şi acest lucru va fi vizibil foarte curând. În multe zone, proiectele depăşesc capacitatea de absorbţie a localităţii“, spune Rosenmayr. Un exemplu este Bacăul, în care primul mall din cele trei aşteptate a fost inaugurat anul trecut şi pare a fi suficient.
O adevărată bătălie se va da însă în Arad, un oraş în care se prefigurează cinci centre comerciale. „Nu cred că vor fi construite mai mult de patru“, spune Edgar Rosenmayr. Cu doar câteva luni în urmă, planurile indicau pe hârtie dezvoltarea a şapte astfel de proiecte. Doi dintre investitori au realizat însă că piaţa este saturată şi s-au retras. (Teodora Trandafir)