Aleşii au promis să oprească migraţia tinerilor valoroşi, să crească ponderea absolvenţilor cu loc de muncă, dar şi implicarea profesorilor.
Legea Educaţiei a dus la organizarea de alegeri în centrele academice din întreaga ţară. Aşa se face că majoritatea universităţilor au ajuns să aibă deja nume noi în fruntea Rectoratelor, după ce unele au fost conduse zeci de ani de un singur om. "Să păstrăm tinerii capabili" În campaniile electorale ţinute înainte de alegeri, s-au promis multe. Pavel Năstase, noul rector al Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti doreşte ca universitatea să recruteze tinerii promiţători din liceu şi nu doar să-i aştepte să se înscrie la Admitere. "Universităţile de afară vin şi organizează târguri de recrutare chiar la noi în ţară. Trebuie şi noi să facem acelaşi lucru, să-i ţinem aici pe tinerii capabili", ne-a explicat acesta.
"Trebuie să organizăm târguri de recrutare în ţară, aşa cum fac facultăţile din afară.“ PAVEL NĂSTASE, rector ASE Bucureşti Ioanel Sinescu, rectorul ales la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", vrea să crească ponderea absolvenţilor care îşi găsesc o slujbă după studii. "Activitatea cadrelor didactice trebuie să ducă la îmbunătăţirea şanselor studenţilor de a-şi găsi un loc de muncă pe piaţa muncii, fie ea naţională sau europeană, în raport cu standardele tot mai ridicate", spune Sinescu.
"Este necesară creşterea şanselor absolvenţilor de a se impune pe piaţa muncii.“ IONEL SINESCU, rector UMF Bucureşti Profesorii, re-specializaţi pe domenii căutate Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii "Babeş Bolyai" (UBB) din Cluj, spune că dascălii trebuie să înveţe să aibă grijă de nevoile cursanţilor şi nu să se îngrijească de propriul CV. În plus, este nevoie şi de o re-specializare a profesorilor spre domenii de activitate restrânse, dar căutate. Alte propuneri ale noilor aleşi se referă la: majorarea salariilor preparatorilor şi asistenţilor, reducerea aparatului didactic (la UMF sunt 7.000 de studenţi şi 1.600 de cadre didactice) şi selectarea asistenţilor şi preparatorilor din rândul studenţilor din ani terminali. "În SUA am remarcat o aplecare spre specializările de nişă pentru a se obţine rezultate.“ IOAN AUREL POP, rector UBB Cluj RECTORUL UB Studentul, la cursuri! Profesorul Mircea Dumitru noul rector de la Universitatea Bucureşti (UB), este de părere că este nevoie şi de responsabilizarea tinerilor asupra datoriilor pe care le au: studenţii să respecte orarul şi nu doar să-şi ceară drepturile. În campanii s-au făcut şi promisiuni ce ţin de patrimoniul universităţilor. Alegerea lui Dumitru va duce la modificarea înfăţişării Grădinii Botanice din Capitală, care este în administrarea universităţii. Citiţi şi:
- Marga şi-a luat adio de la Universitatea "Babeş Bolyai". Ioan Pop e noul rector
- Noul rector al UBB: "Vreau să arăt cum se poate prelua ştafeta cu eleganţă şi graţie"