Cum vede Putin viitoarele relaţii cu America lui Trump

Cum vede Putin viitoarele relaţii cu America lui Trump

Schimbarea preşedintelui de la Casa Albă a suscitat la Kremlin multe aşteptări şi speranţe, asta pentru că ruşii spun: "democraţii americani au uitat semnificaţia numelui lor".

Semnalul fără echivoc a fost numirea la Departamentul de Stat al şefului EXXON Mobil, un bun amic al lui Putin, Rex Tillerson.

În realitate Putin şi diplomaţii săi s-au pregătit cu grijă pentru întâlnirea cu Donald Trump, decişi să nu rateze ocazia să reînoade bunele relaţii cu Washingtonul.

Schimbarea cea mai importantă pentru Putin este că, cu Trump la Casa Albă, politica externă americană se va lepăda de mantaua nefavorabilă pusă de Obama.

Ultimul scop al democraţilor pentru Rusia chiar dacă nedeclarat, era de a crea condiţiile pentru căderea lui Putin. Acum acest lucru s-a terminat şi un nou drum poate începe, cel puţin aşa speră analiştii.

Trump consideră inutilă o confruntare cu Rusia în Europa de centrul-est. Şi, spre deosebire de Hillary şi de democraţi, vede în Ucraina o problemă, nu o oportunitate.

Va aboli Trump sancţiunile?

Unii analişti sunt siguri că da, alţii sunt mai precauţi.

Guvernul lui Poroshenko prevedea o victorie a lui Hillary care probabil le-ar fi furnizat arme şi ar fi denunţat acordul de la Minsk. Aceasta nu se va mai întâmpla, mai ales că europenii sunt obosiţi de criza ucraineană.

Noua Administraţie  americană va dori să evite orice provocare către Moscova şi, va dori realuarea colaborării în interiorul Consiliului NATO-Rusia.

" Putin iubeşte mega-proiectele economice, iar în Trump are interlocutorul ideal.  Un exemplu? Explorarea comună a zăcămintelor de petrol din Marea Artctică" a comentat Serghei Markov.

Despărţiţi în privinţa Chinei

Şi totuşi, la Moscova, nimeni nu cultivă optimisme pro anglo-saxone. Prea mulţi factori negativi apasă pe ecuaţia strategică ruso-americană.

Înainte de toate, China. Ruşii văd în Beijing adversarul strategic numărul unu. Toate noile cheltuieli de înarmare pe care le-au anunţat vor merge sigur spre întărirea dispozitivului militar în Pacific.

"Noi, explică un diplomat rus, nu suntem pregătiţi să riscăm în relaţiile cu Beijing pentru a face pe placul SUA. Şi apoi, China pentru noi este o mare oportunitate economică, însuşi Putin considerând Eurasia o prioritate strategică".

Toate lucrurile converg spre o concluzie: cu Trump la Casa Albă, ia startul un nou ciclu care va avea rezultate tangibile şi pozitive. Dar nimeni la Kremlin nu-şi face iluzii.

Fereastra oportunităţii va fi scurtă, de maxim doi ani, apoi vor apărea din nou contradicţii, declară Suslov, considerat eminenţa cenuşie a lui Putin, titrează Corriere della Sera.