Comisia Europeană şi-a prezentat miercuri proiectul de certificat destinat să faciliteze, în special pentru persoanele vaccinate, călătoriile în cadrul UE în vederea vacanţei de vară, pentru care se aşteaptă deja discuţii spinoase între cei 27.
Paşaportul antiCovid. Cum va trebui să arate certificatul de vaccinare al Comisiei? Acest document, care va fi dotat cu un cod QR, va atesta că titularul lui a fost vaccinat contra Covid-19, a făcut un test PCR negativ sau este imunizat în urma infectării sale.
Chiar dacă campaniile de vaccinare au încă probleme, el este cerut de ţările europene cele mai dependente de turism, în frunte cu Grecia. Alte state, în schimb, sunt mai reticente şi refuză în special regulile obligatorii.
Iniţiativa urmează să fie prezentată la jumătatea zilei de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, ca şi de comisarii Thierry Breton (Piaţă internă) şi Didier Reynders (Justiţie).
Certificatul va putea fi accesat pe un smartphone
Certificatul va putea fi accesat pe un smartphone sau printr-un document pe hârtie. Este destinat să "faciliteze" libera circulaţie în UE, dar nu trebuie să fie o "precondiţie" pentru această libertate, potrivit unei versiuni provizorii a textului văzut de AFP.
Astfel, persoanele nevaccinate pentru că nu fac parte din populaţia prioritară sau pentru că nu doresc să se vaccineze, trebuie să poată continua să călătorească, fiind supuşi, dacă e cazul, unor măsuri precum carantina. Dar un stat care ar impune titularilor acestui certificat o carantină, un test sau i-ar împiedica să intre pe teritoriul său va trebui să justifice această decizie faţă de Bruxelles.
Incertitudini. Acest certificat va ţine cont de cele patru vaccinuri contra Covid-19 autorizate în UE (cele de la Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, şi Johnson & Johnson).
"Dar aceasta nu va împiedica statele membre să accepte certificatele emise pentru alte vaccinuri", potrivit versiunii provizorii a textului, ceea ce deschide calea în special pentru vaccinul chinezesc Sinopharm şi cel rusesc Sputnik V, pe care unele ţări, ca Ungaria, le-au adoptat.
Valabil în toate ţările europene
El va fi valabil în toate ţările europene. Comisia "acţionează pentru ca el să fie făcut până în iunie", a precizat duminică Thierry Breton, considerând "primordial" să se facă totul "pentru a salva sezonul turistic".
Mai multe ţări au adoptat deja sau şi-au anunţat intenţia de a adopta asemenea paşapoarte. Grecia şi Cipru au încheiat acorduri turistice cu Israelul care permit cetăţenilor vaccinaţi să călătorească între aceste ţări fără restricţii.
Dar "nu se va ajunge repede la un acord", avertizează un diplomat european. Certificatul face parte dintr-o propunere de reglementare, care va trebui deci aprobată de statele membre şi de Parlamentul European pentru a fi adoptată.
Iniţiativa este criticată de unii ca fiind o preluare a puterii în UE în domeniul sănătăţii, care ţine esenţialmente de competenţa statelor membre. Pană acum, acţiunea Bruxellesului consta în emiterea de recomandări neobligatorii.
Un prim pas important
Invers, partizanii unei Europe a sănătăţii văd acest certificat ca pe un prim pas important.
Proiectul pune întrebări şi din punct de vedere ştiinţific, în situaţia în care există incertitudini legate de faptul dacă persoanele vaccinate pot fi purtătoare ale virusului fiind asimptomatice şi îl pot transmite.
"Aparent, există o reducere a transmiterii, dar nu ştim încă în ce măsură", a subliniat marţi Andrea Ammon, directoarea agenţiei europene însărcinată cu maladiile (ECDC), manifestându-şi rezervele faţă de acest proiect în faţa deputaţilor europeni.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a recunoscut că există "probleme care continuă să fie evaluate chiar dacă facem progrese".
Există probleme care continuă să fie evaluate
Şi în situaţie în care doar 3,5% din populaţia europeană - potrivit unei numărători făcute de AFP miercuri pe baza unor surse oficiale - a primit cele două doze de vaccin necesare, dna Ammon a avertizat şi contra riscului de discriminare faţă de persoanele care nu au acces la vaccin.
Belgia este reticentă la ideea de a condiţiona intrarea într-o ţară europeană de prezentarea unui paşaport, care ar echivala cu a face vaccinarea obligatorie.
Un asemenea paşaport este prematur, consideră şi ONG-ul Liberties, care estimează că UE ar trebui mai curând "să-şi focalizeze eforturile pe o desfăşurare rapidă şi echitabilă a programului său de vaccinare".
În ciuda întârzierilor de livrare şi a suspendării vaccinării cu AstraZeneca decisă de mai multe ţări, Bruxelles-ul îşi menţiune obiectivul de a vaccina 70% dintre adulţii din UE până la sfârşitul verii.
Traducere: Gabriela Sîrbu
sursa: lalibre.be