Cum va fi reconstruită Ucraina, țară ajunsă o ruină. Planul care implică sume uriașe de bani

Sursa: Dreamstime.com

Un fel de „Plan Marshall" pentru Ucraina. La finalul celor două zile petrecute în Statele Unite, Mario Draghi a vorbit pe scena Consiliului Atlantic, care îi acordă premiul pentru „leadership". În acest context, premierul italian a lansat o propunere privind planul de reconstrucție a teritoriilor ucrainene invadate de Rusia.

Trebuie să facem „totul pentru pace", reiterează premierul italian, de pe scena Teatrului Anthem din Washington, asigurând că Italia este pregătită să-și facă partea. După Draghi, urcă pe scenă Jamala, cântăreața ucraineană care a câștigat Festivalul Eurovision în 2016.

Ovație în picioare din partea publicului - o mie de oameni din elita capitalei SUA - pentru Ucraina și președintele Zelenski. Ucrainenii, a spus Zelenski într-un mesaj video, „sunt cei mai buni apărători". Și au alături și SUA, asigură președintele Camerei Nancy Pelosi, pentru că „lupta pentru libertate în Ucraina este o luptă pentru libertate în lume".

Reconstrucția Ucrainei, discutată de Mario Draghi în cadrul vizitei sale din SUA

Draghi primește premiul de la secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care îl definește drept un „economist talentat și funcționar public neobosit" și subliniază că SUA este „norocoasă" să aibă ca partener omul „whatever it takes"(n.a orice este nevoie). Războiul, observă premierul în discursul său - după salutări și chiar câteva selfie-uri cu comunitatea italiană de la Washington - a apropiat cele două maluri ale Atlanticului și „a izolat Rusia".

Urmările acestor răsturnări geopolitice vor dura „mult timp". Pentru aceasta trebuie să ne pregătim și, între timp, să continuăm „să sprijinim curajul ucrainenilor, care luptă pentru libertatea și securitatea noastră a tuturor". Trebuie să începem să ne gândim și la reconstrucție, problemă abordată și în întâlnirea bilaterală de la Casa Albă cu Joe Biden, pentru că „distrugerea orașelor sale, a fabricilor sale industriale, a câmpurilor sale va necesita un sprijin financiar enorm".

Pe scurt, un „Plan Marshall", „precum cel care a contribuit la relațiile speciale dintre Europa și Statele Unite" și în care Europa trebuie să își facă partea, pentru că acesta „este timpul Europei și trebuie să profităm de ocazie". CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, a fost, de asemenea, premiat împreună cu Draghi pentru leadershipul său antreprenorial.

Negocierile de pace cu Rusia, sortite eșecului

Este timpul să îi punem pe toți în jurul unei mese, inclusiv Rusia și Statele Unite, cu Ucraina drept „protagonistă". Să construim o soluție „durabilă" și nu o pace „impusă" de alții, care s-ar transforma într-un „dezastru", pentru că nimeni nu ar respecta-o. Mario Draghi este pe cale să-și încheie prima misiune la Washington în calitate de prim-ministru și ilustrează rețeta lui de a încerca să apropie partidele și să ajungă la finalul „măcelariei" și „masacrelor", pe care cetățenii italieni și europeni, așa cum i-a spus lui Joe Biden, îl invocă acum cu tărie.

Războiul s-a schimbat, vedem că Rusia „nu este Goliat, nu este invincibilă", observă Draghi. Trebuie depuse toate eforturile pentru „a aduce părțile la masă". Pentru prima dată, Casa Albă vorbește și despre pace, în sinteza conversației dintre cei doi lideri din Biroul Oval. Nu există „conflicte" între cele două maluri ale Atlanticului, asigură premierul la o conferință de presă la Ambasada Italiei, înainte de a merge la Capitol Hill pentru o întâlnire cu conducerea Congresului și cu președintele Camerei Nancy Pelosi.

Totuși, „viziunea" Bătrânului Continent „se schimbă" și este nevoie de „reflecție preventivă". Nu se pune problema de „tonuri", întâlnirea nu a servit la „a ne judeca reciproc", ci pentru a înțelege „cum să mergem înainte". Negocierea, recunoaște Draghi, este încă „foarte grea", dar un „prim pas spre deschiderea unui dialog ar putea fi deblocarea porturilor de la Marea Neagră, pentru a permite aprovizionarea cu cereale: ar putea fi „un prim exemplu de dialog, care se construiește între cele două părți, pentru a salva zeci de milioane de oameni".

Italia continuă afacerile cu Rusia în domeniul energetic

Premierul nu spune în mod explicit că este nevoie de un contact direct între Biden și Putin - care ar putea duce și la o schimbare în direcția detensionării -, ci doar subliniază: „contactele trebuie reluate, intensificate la toate nivelurile". Pe scurt, este timpul „să privim spre viitor". Și, de asemenea, spre „reconstrucția" postbelică asupra căreia Europa trebuie să acționeze „colectiv", pentru că nicio țară nu are resurse suficiente. Italia, a asigurat el, „își va face partea, dar cu toți ceilalți". Europa ar trebui să caute și un răspuns comun în materie de energie, dar „opiniile nu sunt unanime".

Pe frontul gazelor, Draghi primește sprijinul lui Biden pentru ideea plafonării prețului. Dar țările europene, insistă premierul, au putere asupra pieței și este timpul „să o exercite". Obiectivul ambelor continente rămâne acela de a reduce creșterea prețurilor, pentru a contracara impactul social al conflictului.

În ciuda „marii incertitudini", însă, Draghi nu vede în prezent niciun semn de „recesiune" în acest an. Însă, atenția rămâne ridicată, deoarece criza energetică nu dă semne să ia sfârșit și s-ar putea agrava, dacă s-ar opri aprovizionarea cu gaze rusești, de care Italia încearcă să devină independentă cât mai curând posibil. Între timp, plățile vor continua (un nou termen este așteptat pe la jumătatea lunii), pentru că „nu există o declarație oficială că plățile în ruble încalcă sancțiunile, deci este o zonă gri", spune premierul italian, amintind că „cel mai mare importator al Germaniei a plătit deja în ruble, iar majoritatea importatorilor de gaze au deschis deja conturi în ruble", conform publicației ANSA.

Războiul din Ucraina consolidează relația dintre Italia și SUA

„Este o onoare să-l primesc pe premierul italian Mario Draghi", a declarat președintele Camerei Nancy Pelosi, întâmpinându-l pe șeful guvernului italian la Capitol Hill. „Mulțumesc Italiei pentru ospitalitatea pe care o oferă trupelor americane, dar și pentru că este partenerul păcii", a adăugat Pelosi.

La rândul său, Mario Draghi a replicat: „Este o mare onoare să fiu în centrul democrației și într-o zi mare pentru relațiile dintre Italia și SUA, relațiile noastre strânse s-au consolidat cu războiul din Ucraina", a spus Draghi. „Pentru mine, a fi aici înseamnă că o parte din UE este aici, sunt fericit să fiu aici nu doar ca italian, ci și ca european", a adăugat Mario Draghi. (RADOR)