Italia intervine în Marea Neagră. Cum va fi rezolvată problema minelor marine. Vasile Dîncu: „Misiunea lor este mai însemnată ca niciodată”

Italia intervine în Marea Neagră. Cum va fi rezolvată problema minelor marine. Vasile Dîncu: „Misiunea lor este mai însemnată ca niciodată” Mină marină / Sursă foto: Dreamstime.com

Ministrul Apărării Naționale a vizitat, luni, împreună cu omologul său de la Roma, militarii italieni care au fost cazați în Baza Militară Mihail Kogălniceanu, trimiși special în țara noastră pentru a proteja spațiul aerian al României şi al NATO, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În urma întrunirii cu Lorenzo Guerini, Vasile Dîncu a salutat decizia oficialului italian de a trimite, în viitorul apropiat, două dragoare maritime în Marea Neagră pentru detectarea și neutralizarea minelor marine.

Ministrul italian al Apărării, Lorenzo Guerini, a decis să trimită în România două dragoare maritime pentru detectarea și neutralizarea minelor marine din Marea Neagră, potrivit lui Vasile Dîncu. Anunțul vine în contextul în care, chiar luni, la circa 70 de kilometri travers de Capu Midia, a fost descoperit un dispozitiv defensiv despre care se spune că ar fi fost desprins din sistemul instalat în apropierea Odesei.

Ministrul Apărării din Italia a venit în România

„Prezența ministrului italian al Apărării, în România, are loc într-un moment aniversar pentru Forțele aeriene italiene, care sărbătoresc astăzi 99 de ani de la înființare ca armă de serviciu independentă sub numele de ”Regia Aeronautica”.

Italia asigură o formulă consistentă de contribuție în domeniul aerian, iar prin decizia de suplimentare a numărului de aeronave pentru poliția aeriană întărită cu 4 aeronave Eurofighter, avem o dovadă clară a angajamentului partenerilor noștri italieni țării în cadrul NATO. Participarea constantă a Italiei la misiunea de poliție aeriană consolidată în România este completată pe dimensiunea terestră de afilierea unui regiment mecanizat la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, unde trupele italiene sunt prezente periodic în România pentru instruire și exerciții în comun cu trupele române și aliate”, a declarat ministrul Apărării Naționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Dîncu și Lorenzo Guerini

Dragoare în Marea Neagră pentru neutralizarea minelor marine

Vasile Dîncu a felicitat, de asemenea, forțele aeriene italiene pentru profesionalismul cu care desfășoară, zilnic, misiunile de poliție aeriană întărită, alături de forțele aeriene române și ale Statelor Unite ale Americii.

„Salut anunțul ministrului Lorenzo Guerini de astăzi privind trimiterea, în perioada următoare, a două dragoare maritime, care să acționeze în Marea Neagră, împreună cu Forțele Navale ale României, pentru descoperirea și neutralizarea minelor marine”, a spus șeful Ministerului Apărării Naționale.

Oficialul române le-a transmis militarilor italieni că „relevanța misiunii lor” la malul Mării Negre este „mai însemnată ca niciodată în contextul în care Europa acestui secol nu a cunoscut un război de magnitudinea celui desfășurat de Federația Rusă în Ucraina, un act de agresiune inuman, crud şi de neacceptat pentru lumea civilizată de astăzi”.

Totuși, NATO este acum cea mai puternică și eficace alianță defensivă din lume, potrivit lui Vasile Dîncu, care a oferit asigurări că aliații NATO sunt prezenți pe flancul estic pentru a-l apăra.

„Puterea NATO este dată de capacitatea aliaților de a acționa împreună, coordonat. Românii, italienii şi cetăţenii tuturor celorlalte state aliate trebuie să știe că beneficiază de cele mai solide garanții de securitate.

Dislocarea elementelor Forței NATO de Răspuns Rapid în România a reprezentat un prim pas. Militarii din cadrul forțelor armate franceze şi belgiene sunt la Mihail Kogălniceanu și le mulțumesc încă o dată pentru întreg sprijinul pe care îl oferă. Olanda a dislocat un detașament de militari, iar Portugalia a anunțat că va trimite în România trupe, parte a aceluiași efort colectiv. Marea Britanie urmează să vină la misiuni de poliţie aeriană. SUA are, de asemenea, o contribuție extrem de importantă pe toate palierele, demonstrând un angajament vital pentru securitatea noastră”, a mai afirmat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.