Peste jumătate din populația României, gata să emigreze de frica războiului din Ucraina. Ce destinații ar alege românii. Sondaj

Peste jumătate din populația României, gata să emigreze de frica războiului din Ucraina. Ce destinații ar alege românii. SondajSursa foto: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina îi sperie pe români. Un sondaj de opinie demarat de platforma BestJobs reiterează faptul că 51% din cetățenii români s-au gândit la ideea de emigra într-o altă țară, dată fiind amenințarea războiului din apropiere de granițele României. Printre cele mai dorite țări în care să imigreze, românii invocă Germania, Franţa și Marea Britanie.

Platforma de recrutare de forță de muncă BestJobs publică datele unui sondaj de opinie realizat în perioada 21 aprilie - 9 mai, utilizând un eșantion de 1.054 cetățeni români.

Un sondaj de opinie arată că 51% dintre români vor să emigreze

Conform acestuia, 1 din 2 români s-a gândit să plece din România din cauza războiului din Ucraina, în vreme ce 12% declară că aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile, iar 11% din respondenți au spus că sunt de părere că războiul nu va afecta țara noastră. Mai mult, 26% din români declară că nu de gând să părăsească România, indiferent de starea lucrurilor din viitor.

„Apropierea geografică a României de zona de desfăşurare a unui război militar îi face pe români să se gândească mai serios la cum arată siguranţa viitorului pentru ei”, spun reprezentanții BesJobs.

Motivele invocate de românii care vor să emigreze

Conform sondajului, printre motive se numără dorinţa de a schimba mediul de lucru şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa persoanei şi a familiei sale(24%), dorinţa de a obține un venit mai mare, care nu este accesibil în România (21%), necesitatea de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a-și exercita munca într-un domeniu mai sigur, neafectat de război (4%). Alte motive invocate de români sunt rudele sau cunoştinţele plecate deja (27%) ori distanţarea faţă de zona de conflict armat (24%).

În ce privește locurile de muncă, luând în calcul situația ipotetică în care ar deveni refugiați, 48% dintre români spun că sunt dispuși să se reprofileze, în funcție de posibilitățile din țara gazdă, în vreme ce 31% declară că ar dori să lucreze pe un alt post, dar în același domeniu, pentru a căpăta experiența necesară, iar 14% spun că ar putea să-și mențină locul de muncă actual, grație flexibilității muncii lor în ce privește relocarea.

În ce țări vor să emigreze românii, de teama războiului din Ucraina

Printre cele mai dorite state sunt Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% din cei chestionați au luat în calcul relocarea în țări precum Italia, SUA sau Australia.

„Salariile mai mari, numărul mare de oportunităţi de muncă şi condiţiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate şi înainte de declanşarea războiului în Ucraina, dar tendinţa a fost accentuată după ridicarea restricţiilor de circulaţie. Sondajul ne arată că tot mai mulţi români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opţiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piaţa locurilor de muncă şi chiar să aplice la joburi din ţara care îi interesează.

În prezent, peste 9% din volumul total de anunţuri de pe BestJobs sunt pentru poziţii în străinătate, iar ţările cu cea mai mare deschidere către candidaţii români corespund cu ţările vizate de aceştia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie sau Olanda”, transmite Ana Vişian, reprezentant BestJobs.