Cum vă feriţi de facturi umflate la cumpărături

Cum vă feriţi de facturi umflate la cumpărături

Ca să nu vă treziţi că v-a fost facturat de două ori un produs sau că aveţi pe bon alimente "false", verificaţi cât mai rapid factura.

Cumpărarea a numeroase produse de la magazinele de tip hipermarket sau supermarket are, pe lângă avantaje, şi câteva riscuri. Unul dintre ele: nu se poate verifica rapid şi exact nota de plată şi te poţi trezi că pe bon apar produse pe care nu le-ai luat de fapt. Experţii vă explică ce puteţi face pentru a nu fi păcăliţi.

Patru litri de ulei de floarea-soarelui în loc de doi

Nicoleta Lungu îşi face majoritatea cumpărăturilor de la un hipermarket, cel puţin o dată la două săptămâni.

"Cred că îmi cumpăr tot ce ţine de traiul zilnic de la hipermarket, de la mâncare şi până la obiectele de igienă personală şi cele care ţin de curăţenie. Pentru că îmi iau cred peste 20-30 de produse - carne, iaurturi, ulei, produse de curăţat, condimente, fructe, legume, produse răcoritoare şi multe altele, nu este timp să verific exact ce mi se trece pe factură. Aşa că, dacă nu este o diferenţă foarte mare între calculul meu făcut rapid între standuri şi cel de la casă, aleg să plătesc factura şi să mă îndrept apoi spre casă", povesteşte femeia.

În câteva ocazii, a avut însă surprize când a verificat bonul, spre exemplu, în loc de doi litri de ulei de floarea-soarelui pe factură i-au fost trecuţi patru litri.

Astfel de situaţii sunt întâlnite în mai toate magazinele de acest gen. "Eu îmi fac cumpărăturile în Selgros, şi mai mă lovesc de situaţii în care pe factură îmi sunt trecute şi obiecte pe care nu le-am cumpărat sau îmi sunt trecute alte valori ale produselor pe care le aleg din standuri. În loc să plătesc cinci kilograme de zahăr, am fost taxat la casă cu opt kilograme. De-abia acasă am sesizat eroarea", ne-a explicat şi Delia Pralea.

"Există posibilitatea unor astfel de greşeli"

Reprezentanţii Selgros spun că astfel de cazuri sunt extrem de rare în magazinele lor "datorită faptului că operăm cu un sistem de gestionare a mărfurilor foarte performant, iar facturarea produselor se realizează prin scanarea codului de bare. Există însă posibilitatea unor astfel de greşeli, de exemplu în cazul în care un client desface un bax pentru a cumpăra o singură bucată de la un anumit produs care se vinde numai la bax. Produsul se scanează la casa de marcat automat ca fiind întregul bax", ne-a explicat Pia Krauss, marketing manager la Selgros România.

ANPC: "Doar pe cale amiabilă se poate recupera paguba"

La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au ajuns de la începutul anului cinci reclamaţii de acest tip.

Aceste sesizări au vizat:

  • taxarea de două ori a manoperei pentru un filtru de combustibil;
  • pe bonul de casă nu era indicată denumirea produselor cumpărate;
  • preţ greşit la merele Jonathan - conform bonului de casă produsul a fost comercializat la preţul de 100 de lei/kilogram;
  • achiziţionarea a şapte metri de rejansă la preţul de 0,28 lei/metrul, pentru care s-a plătit 28,0 lei conform bonului - taxarea a 10 metri în loc de 7 metri.

"În astfel de situaţii, singura şansă pentru recuperarea pagubei este înţelegerea amiabilă între părţi, asta dacă eroarea este depistată în momentul în care se face plata", spune Irina Dinu, de la Biroul de Presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. METODĂ

Când se poate cere proba video

Când paguba este constatată acasă şi nu în magazin, buna-credinţă a consumatorului este mai greu de demonstrat. Însă şi într-o astfel de situaţie există soluţia verificării înregistrărilor video din hipermarket.

"În principiu, ar trebui să existe înregistrări video din magazin, înregistrări în documentele comerciantului care să arate cantitatea de produse în stoc şi cantitatea vândută care pot constitui mijloace de probă. Pentru început ar trebui să fie solicitată vânzătorului restituirea sumelor percepute în plus. În cazul în care acesta refuză, clientul se poate adresa cu o reclamaţie comisariatului local pentru protecţia consumatorilor sau poliţiei", ne-a declarat Mihai Titichi, avocat şi consultant la Centrul European al Consumatorilor din România.

Reprezentanţii hipermarketurilor spun că apelează la soluţia probei video dacă e cazul. "La sesizarea clientului, verificăm înregistrările video, iar dacă se adevereşte reclamaţia, i se returnează suma platită în plus. Menţionez faptul că marfa cumpărată, precum şi factura aferentă sunt verificate de către angajaţii firmei de pază la ieşirea din magazin", afirmă Pia Krauss, marketing manager la Selgros România.

Ne puteți urmări și pe Google News