Cum va arăta piața muncii în viitor, cu generațiile Alfa și Z. Diana Stafie, foresight, vine cu scenarii. Video
- Livia Bardas
- 29 ianuarie 2025, 09:18
![Cum va arăta piața muncii în viitor, cu generațiile Alfa și Z. Diana Stafie, foresight, vine cu scenarii. Video](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2025/01/472988684_575970791935671_2564776721331067100_n-1200x675.jpg)
Pe data de 28 ianuarie a fost difuzat un nou podcast „Esențial” pe canalul de YouTube „HAI România”. Emisiunea a fost moderată de către Sorin Andreiana, redactor șef al Revistei Capital, iar personajul principal al acestei ediții a fost Diana Stafie, fondator Future Station.
În cadrul podcastului, cei doi au discutat despre strategiile de viitor, dar și despre provocările ce vor apărea pe piața muncii în următorii 10 ani.
Provocările pieței muncii în următorul deceniu
În ceea ce privește piața muncii și provocările care vor apărea în următorul deceniu , Diana Stafie a detaliat subiectul în cadrul podcastului. „Îmi vine una în minte și anume faptul că o să aibă patru generații la muncă în același timp. Adică o să fie oameni seniori, care o să fie încă în câmpul muncii laolaltă cu generația Alfa, Z, care vin. Și atunci trebuie, ca și organizație să știi să-i pui laolaltă și să iei ce-i mai bun și să creezi sisteme.”
Întrebată despre modul în care aceste generații reușesc să ajungă la un consens și să se înțeleagă, Diana Stafie a mărturisit că nu are un răspuns concret, însă a precizat: „Cred că trebuie creionate contexte, astfel încât să-i punem cât mai mult împreună și să existe sharing pe valorile pe care fiecare le poate aduce. Să nu uităm că generațiile tinere s-au născut în era digitală. Vin cu o valoare adăugată cu care noi încercăm să ținem pasul. Pentru ei este absolut natural. La nivel local, o altă provocare pe care o văd este ceea ce o să ofere sistemul educațional și cât de mare o să fie gap-ul dintre ce oferă sistemul educațional și ce cere piața și ce pot face organizațiile în acest sens.”
Construirea strategiilor pe termen lung
Diana Stafie a vorbit în cadrul podcastului și despre modalitatea prin care o astfel de strategie se construiește pe termen lung, pentru viitor. „Aș porni de la această idee de mapare a schimbării. Ar fi foarte important să-și pună bine la punct un sistem în care înțeleg ce se schimbă în domeniul lor, și nu numai. noi folosim un framework care se uită la aspectele sociale , tehnologice, economice și politică, adică tot ce ține de reglementări, și să mapeze cumva un radar pe toate aceste direcții legate de schimbări care ar putea să-i afecteze. Din nou, nu doar schimbări din industria lor, fiindcă de foarte multe ori perturbarea poate să vină dintr-o altă industrie.
După ce mapăm schimbarea, unde pot să iasă și lucruri care nu se schimbă, pe baza lucrurilor pe care se schimbă, începem să construim diferite posibile scenarii.”
Diana a oferit și scenarii concrete în acest sens: „Cred că la nivel de consumator se schimbă tot ce înseamnă partea aceasta de adopție AI și cum influențează partea de confort. Cred că trebuie să ținem cont de sustenabilitate dacă vrem să dezvoltăm o strategie pe termen mediu și lung. Nu cred că este presiunea numai la nivel de reglementări, eu văd și presiune din perspectiva unui angajat și a unui consumator.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită AICI.