Cum ucide săpunul germenii în doar 20 de secunde

Cum ucide săpunul germenii în doar 20 de secunde

Spălarea corpului cu săpun este unul dintre cele mai bune modalități de a vă proteja de microbii care cauzează diferite boli. Dar cum reușește spuma să ucidă bacteriile și virușii care ne-ar putea infecta ?

Superputerile săpunului de distrugere a germenilor sunt încorporate în structura sa moleculară. Unele tipuri de agenți patogeni au pereți celulari foarte robuști, astfel încât pot supraviețui chiar și după ce coada hidrofobă a săpunului le pătrunde în membrana. Dar chiar și în aceste cazuri, moleculele de săpun pot învinge bacteriile și virușii înconjurându-le și izolându-le.

Când săpunul atacă acești agenți patogeni, cozile din moleculele de săpun se atașează de membrana lipidică a celulei, cu capetele hidrofile îndreptate spre exterior. Aceasta formează o minge de molecule de săpun, cunoscută sub numele de micelă, în jurul agentului patogen, a declarat Dr. John Swartzberg, medic, profesor clinic emerit și expert în boli infecțioase la UC Berkeley.

Tulpini ale unei bacterii „super-puternice” ar putea provoca următoarea pandemie mortală! Bacteriile rezistă la antibiotice

Sursa foto: stock.adobe.com

În 2010, cercetătorii au evaluat eficacitatea săpunului prin faptul că 20 de voluntari și-au contaminat mâinile de 480 de ori cu bacterii care cauzează diaree. Subiecții au fost apoi desemnați aleatoriu să efectueze una dintre cele trei acțiuni: să se spele pe mâini cu săpun, să se spele pe mâini doar cu apă sau să nu se spele deloc pe mâini. Mâinile lor au fost apoi testate pentru insectele care cauzează diaree, au raportat oamenii de știință în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În grupul de subiecți care nu s-au spălat pe mâini, bacteriile au fost prezente la 44% dintre participanți. La cei care s-au spălat pe mâini numai cu apă, bacteriile au fost prezente la 23% dintre subiecții studiului. Iar în grupul care s-a spălat pe mâini cu apă și săpun, bacteriile au fost detectate la doar 8% dintre oameni, potrivit studiului.

20 de secunde ca săpunul să își facă treaba

Moleculele de săpun sunt atât de eficiente în eliminarea și anihilarea germenilor de pe mâinile noastre, încât săpunul antibacterian este complet inutil și poate fi dăunător; prin conducerea evoluției tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice, a spus Swartzberg. Și atunci când spălăm săpunul antibacterian în canalul de scurgere, acesta poate promova creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice în alimentarea cu apă locală.

În plus, săpunul antibacterian ucide toate bacteriile - chiar și pe cele bune de care depindem pentru a ne menține sănătoși, a adăugat Riley. Cu toate acestea, o componentă necesară pentru ca săpunul să-și facă treaba este adesea trecută cu vederea. Este nevoie de cel puțin 20 de secunde pentru ca săpunul să distrugă agenții patogeni de pe mâini sau de pe altă suprafață. Reducerea acestui timp ar putea însemna pierderea efectului de protecție complet al folosirii săpunului, a spus Swartzberg, potrivit Live Science.