Locatarii unui imobil din centrul Capitalei sunt terorizaţi de firmele care au pus mâna pe jumătate din clădire, iar acum râvnesc şi la restul.
O scară întreagă de bloc a deve nit proprietatea firmelor As palis Trading Limited şi Aspa. Pe cealaltă scară, 25 de familii se străduiesc să facă faţă pre siunilor, după ce în decembrie, din cauza „vecinilor“, le-au fost oprite căl du ra şi apa caldă. Şapte locatari s-au tre zit şi cu procese de contestare a proprietăţii.
De Sărbători, în apartamentele locatarilor din Strada Academiei, nr. 39-41, au domnit frigul şi neliniştea. Reprezentanţii firmelor Aspalis Trading Limited şi Aspa, proprietarele scării A, au modificat centrala termică a imobilului şi au interzis accesul în spaţiul comun, unde se găseşte centrala, lăsându-i pe oameni să îngheţe fără nicio explicaţie. Nici Poliţ ia Sectorului 1, nici primăria, pompierii sau echipele de la Distrigaz şi ISCIR nu au putut să verifice modificările ilegale ale centralei, care ar fi putut pune în pericol siguranţa locatarilor, în pofida somaţiilor repetate. Prefectura s-a autosesizat, degeaba! Calvarul oamenilor din bloc a început în 1996, când între Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) s-a semnat un contract de asociere pe o perioadă de 25 de ani, care prevedea „reconstrucţia, modernizarea şi exploatarea“ imobilului din Strada Academiei. Asta, în ciuda faptului că blocul se afla deja în consolidare, în baza unui contract cu Trustul Carpaţi.
Prefectura Municipiului Bucureşti s-a autosesizat şi a introdus o acţiune de anulare a contractului la Curtea de Apel, pe motiv că a fost încheiat „în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile nor mative“, anunţând totodată primăria că actul ata cat este suspendat de drept.
Printre aberaţiile contractului se numără prevederile contradictorii privind regimul legal al clădirii. Astfel, deşi unul dintre articole stabileşte că „bunul nu poate fi înstrăinat“, un rând mai jos se precizează că „drepturile şi obli ga ţiile Asociatului (n.r. - BTT) pot fi în străinate către o altă persoană juridică sau fizică, oricând după semnarea contractului, în condiţiile legii de la acea dată“.
În acelaşi contract se pomenesc „drepturile de proprietate“ ale Asociatului, deşi actul nu oferă astfel de drepturi. Ciorbea le-a făcut dreptate
Cea mai interesantă prevedere este aceea care obligă CGMB să nu prelungească niciunul dintre contractele de î n chiriere şi să întreprindă toate măsurile permise de lege pentru rezilierea acestor contracte şi evacuarea locatarilor în termenul cel mai scurt posibil. Practic, documentul permitea ca actualii proprietari ai apartamentelor din scara B, pe atunci chiriaşi, să fie aruncaţi în stradă fără nicio justificare. Aceasta, în condiţiile în care casele închiriate nu fă ceau obiectul contractului de asociere între primărie şi BTT.
Acest lucru a fost reparat, de altfel, de decizia primarului Victor Ciorbea, care a anulat contractul şi a permis chiriaşilor să îşi cumpere lo cuinţele. În plus, următorul edil al Capitalei, Traian Băsescu, a dispus ca toate contractele de asociere încheiate cu încălcarea prevederilor legale să fie anulate.
Lucrurile au mers însă înainte. „Nu s-a luat nicio măsură, iar BTT a cesionat mai departe către firmele Aspalis Trading Limited şi Aspa toate drepturile şi obligaţiile acesteia“, povesteşte preşedintele Asociaţiei de Proprietari, Nicolae Urs. Ulterior, firmele au contractat un împrumut pentru a intra în posesia unei scări din imobil, ipotecând întreaga clădire. Anulat de trei ori, contractul a rămas valabil
Firmele voiau să exploateze spaţiile comune, dar nu puteau fără acordul Asociaţiei de Proprietari. I-au convins pe oameni să semneze o convenţie privind administrarea părţilor comune. S-a stabilit atunci că holul de la parter e spaţiu comun, cu două căi de acces, din Calea Victoriei şi din Academiei.
Când s-a luat în discuţie modalitatea concretă de exploatare a holului, reprezentanţii firmei au pretins să restricţioneze accesul proprietarilor spre Calea Victoriei. „Din acest moment, reprezentanţii Aspa au ameninţat în repetate rânduri că, în cazul în care locatarii nu acceptă propunerile de exploatare a spaţiului, vor bloca toate căile de acces, vor opri funcţionarea centralei termice şi vor începe recompartimentarea spaţiului comun fără a ţine cont de poziţia asociaţiei“, povesteşte Urs.
FĂRĂ APĂRARE
Primăria şi poliţia pasează la justiţie cazul din ograda lui Chiliman Ameninţările s-au concretizat rând pe rând, aşa încât oamenii au fost lăsaţi de monstrativ o lună fără căldură, iar holul a devenit de nerecunoscut prin adăugarea mai multor pereţ i pen tru care nu a fost eliberată nicio autorizaţie de construcţie. Amenda contravenţională dată de Serviciul Dis ciplina în Construcţii şi dispoziţia de a opri lucrările până la intrarea în legalitate au rămas fără rezultat.
„Este o dispută între Asociaţia de Proprietari şi firma respectivă. Poli ţia a fost chemată în repetate rânduri să constate modificări ale spaţiului rea lizate fără aprobarea asociaţiei şi există în lucru un dosar pentru tulburarea folosirii locuinţ ei care va urma calea legală, dar instanţa este cea care decide“, ne-a declarat comisarul Christian Ciocan. Nici Primăria Sectorului 1 nu se poate pronunţa în lipsa unei hotărâri judecătoreşti. Reprezentanţii instituţiei spun că, atâta timp cât există litigii, nu se poate lua nicio decizie şi că, din cauza unui vid legislativ, în Bucureşti există mii de astfel de situaţii în care spaţiul comun devine motiv de proces.
„În niciun demers al lor nu au respectat legea. Nu au făcut decât să ne dea în judecată din motive aberante, o dovedeşte şi primul proces de contestare a proprietăţii, pierdut de ei pentru că «nu au calitate procesual㻓, explică preşedintele asociaţiei. Între timp, dosarul cu plângerile locuitorilor din Str. Academiei a ajuns la CSM, DNA, Poliţia Sectorului 1 şi Parchet. Contactat telefonic, reprezentantul firmelor Aspalis Trading Li mited şi Aspa, Răzvan Petrovici, a răspuns plictisit că nu îl interesează acest subiect, refuzând să facă alte comentarii.