Hormonii se eliberează instantaneu, iar corpul începe deja să se transforme, generând simptome sarcină, cu mult înainte ca orice test de sarcină să dea un rezultat concludent.

 

Primele simptome de sarcină #1: Sâni dureroşi

Sânii sunt foarte sensibili la hormoni. După fertilizarea ovulelor, începe producţia de progesteron şi hCG. Acestea sporesc circulaţia sângelui, sânii se umflă, conducând la senzaţia de sâni grei.

Primele simptome de sarcină #2: Crampe

Femeile pot resimţi crampe asemănătoare cu cele din timpul menstruaţiei sau din prerioada premenstruală. Însă aceste crampe sunt generate de implantare – aşezarea ovulului fecundat pe pereţii uterului. Acesta are uşoare contracţii care pregătesc dilatarea din următoarele 9 luni.

Primele simptome de sarcină #3: Sângerare

Aproximativ un sfert dintre femei sunt “păcălite” de sângerarea uşoară aferenta implantării. Ele cred că au ciclu menstrual. Dacă perioada este mai scurtă decât un ciclu normal, este cazul să-ţi faci un test de sarcină.

Primele simptome de sarcină # 4: Oboseala

În primele două săptămâni de la fertilizare, fătul începe să consume din caloriile mamei. De aici rezultă lipsa de energie, oboseala, extenuarea.

Primele simptome de sarcină #5: Sfârcuri închise la culoare

Ai observat că sânii tăi arată diferit. Hormonii sarcinii afectează activitatea melanocitelor, iar sfârcurile se înnegresc. Acest lucru se petrece aproximativ în a 10-a săptămână.

Primele simptome de sarcină #6: Greaţă

Greţurile de dimineaţă sunt resimţite de 85% dintre gravide. Dacă la unele femei aceste greţuri apar după câteva săptămâni, la altele se manifestă încă de la început prin stare de rău în mijloacele de locomoţie, fie că vorbim de maşina proprie, mijloc de transport în comun, tren, avion etc.

Primele simptome de sarcină #7: Balonare

Brusc, nu-ţi mai poţi închide nasturii de la pantalonii preferaţi. De vină este progesteronul care încetineşte metabolismul, iar burtica începe să se mărească, notează sfatulparintilor.ro. Acesta este un alt simptom care păcăleşte femeile pentru că şi în cazul perioadei premenstruale se întâmplă la fel. Însă dispare imediat ce apare ciclul. Însă dacă balonarea nu dispare, iar ciclul întârzie, du-te să-ţi iei un test de sarcină.

Primele simptome de sarcină #8: Urinări dese

Rinichii intră în acţiune după ce rămâi însărcinată. Ei trebuie să elimine fluidele mai des. Aşa că vei merge la toaletă de mai multe ori. Spre finalul sarcinii acest lucru se petrece din cauza că uterul apasă pe vezica urinară.

 

Primele simptome de sarcină #9: Pofte

Pentru că organismul este extenuat, cere carbohidraţi. Aşa se explică apariţia poftelor. De fapt corpul vrea să-şi revină energetic.

 

Primele simptome de sarcină #10: Dureri de cap

Pentru că se măreşte fluxul sangvin, în primele săptămâni de sarcină apar şi durerile de cap. Acestea vor dispărea pe măsură ce organismul se va echilibra hormonal.

 

Primele simptome de sarcină #11: Constipaţie

Aceeaşi hormoni responsabili pentru balonare stau şi în spatele constipaţiei. Metabolismul încetineşte, iar mâncarea nu trece aşa de repede din stomac în intestine. În unele cazuri, constipaţia te poate însoţi până la finalul sarcinii.

 

Primele simptome de sarcină # 12: Schimbări bruşte de dispoziţie

Pe măsură ce nivelul de hCG creşte, se accentuează şi starea de oboseala, ceea ce te face mai sensibilă emoţional. La acestea se adaugă durerile de cap, balonarea, constipaţia, durerea sânilor, stresul. E normal să ţi se schimbe şi dispoziţia.