Cum și-au împărțit partidele puterea în Parlament

Cum și-au împărțit partidele puterea în Parlament

Pentru că PSD a obținut cele mai multe mandate, în urma alegerilor, șefi a celor mai multe Comisii a revenit social-democraților. PNL după negocieri cu PSD, s-a ales cu președinția a opt comisii. Traian Băsescu a adjudecat pentru PMP șefi a a două Comisii

Conducerea Camerei și a Senatului au fost convocate astăzi, în ședința Birourilor permanente, deputații întrunindu-se de la ora 14.00, iar senatorii de la ora 13.00.

Deoarece majoritatea parlamentară este deținută de PSD și ALDE, în conducerea forurilor legislative au intrat persoane apropiate liderilor celor două partide. Noii vicepreședinți ai Camerei sunt Florin Iordache, Gabriel Vlase și Rovana Plumb, iar la Senat este Claudiu Manda. Senatorii PSD, Paul Stănescu și Nicolae Bădălău fac parte din Biroul Permanent. În pofida scorului de circa 20%, liberalii au prins și ei câteva funcții de conducere după ce au negociat cu pesediștii pe la colțuri. Noul vicepreședinte al Camerei este Cătălin Predoiu, iar la Senat, Alexandru Pereș și Marcel Vela sunt chestor respectiv vicepreședinte în Biroul Permanent.

FOTO: Senatorul PMP, Traian Băsescu a obținut șefi a Comisiei pentru Dezvoltare și Strategie Economică din Senat FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Cele mai importante Comisii ale Camerei, la PSD

PSD și-a adjudecat șefia a 11 comisii ale Camerei Deputaților, din totalul de 21. Florin Iordache este președintele Comisiei juridice, fostul premier Victor Ponta are șefia Comisiei pentru afaceri europene, Eugen Nicolicea conduce Comisia pentru Regulament și Viorel Ștefan este la Comisia de bugetfinanțe. Fost ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea e membru în Comisia pentru administrație publică. În aceeași Comisie va fi şi liderul USR Nicuşor Dan. Rovana Plumb este membru în Comisia pentru muncă, în timp ce fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu este membru în cea pentru sănătătate. ALDE are șefia unei singure Comisii, cea de Mediu, condusă de Toma Petcu.

FOTO: La Camera Deputaților, Nicușor Dan este membru în Comisia pentru administrație publică, iar Raluca Turcan în cea pentru învățământ FOTO: ADI PÎCLIȘAN

Liberalii au în Cameră șefia a patru comisii: Lucian Bode – Transporturi, Cristian Buican – Administrație publică, Gigel Știrbu – Cultură, Ioan Bălan – Cercetarea abuzurilor. Constantin Codreanu (PMP) conduce Comisia pentru românii din afara granițelor, iar Iusein Ibram este șeful Comisiei pentru Drepturile omului, din partea minorităților. USR are șefia a două Comisii, cea pentru Tehnologia informațiilor (Cătălin Drulă) și cea pentru Egalitatea de șanse între femei și bărbați (Oana Bîzgan- Gayral).

Traian Băsescu, tot președinte

Liderul PMP, Traian Băsescu, are șefia Comisiei pentru Dezvoltare și Strategie Economică, deși ar fi vrut să facă parte din comisia comună pentru controlul SRI. Și la Senat, PSD are șefia a 12 comisii din totalul de 22. Printre cele mai importante se află Comisia juridică, condusă de Daniela Carmen Dan, comisia pentru buget-finanțe, condusă de Viorel Arcaș, Comisia pentru politică externă, care i-a revenit lui Cristian Dumitrescu, dar și Comisia pentru administrație publică publică și organizarea teritoriului, condusă se Florin Cârciumaru. Comisia pentru Învățământ i-a revenit Ecaterinei Andronescu, Comisia pentru cultură lui Ionuț Vulpescu, iar cea pentru regulament, lui Mihai Fifor. Fostul lider PNL, Alina Gorghiu, va face parte din Comisia juridică, liberalul Daniel Zamfir are șefia Comisiei economice, iar Viorel Badea a celei pentru Diaspora.

Cătăniciu, în Comisia Juridică

Deputata ALDE Steluța Cătăniciu (foto) este membră a Comisiei Juridice. ANI a acuzato de incompatibilitate și i-a contestat candidatura. Președintele Comisiei Juridice, Florin Iordache, a explicat pentru EVZ că nu este nimic în neregulă cu mandatul de deputat al Steluței Cătăniciu, atât timp cât aceasta a câștigat la Judecătorie și Tribunal procesul cu ANI, iar BEJ Cluj i-a admis candidatura. Iordache a mai spus că termenul a trecut - cei trei ani de la încheierea mandatului de consilier local 2008-2012 în care a avut loc conflictul de interese. El a precizat că și în mandatul trecut, Comisia Juridică a explicat că fapta s-a prescris.