Evenimentul Zilei > International > Șoc la Comisia Europeană! Ursula von der Leyen și-a pierdut echilibrul. Rolul României
Șoc la Comisia Europeană! Ursula von der Leyen și-a pierdut echilibrul. Rolul României

Șoc la Comisia Europeană! Ursula von der Leyen și-a pierdut echilibrul. Rolul României

Una a promis la preluarea mandatului și alta face după câteva luni de șefie.

Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, ratează șansa de a mulțumi pe toată lumea. Când i-au acordat încrederea lor, europarlamentarii se așteptau ca Ursula să propună un Colegiu de comisari europeni cu un număr egal de conservatori și social-democrați – câte nouă de la principalele partide de centru-stânga și centru-dreapta ale Uniunii Europene.

În plus, șefa CE a mai promis că va forma o Comisie cu un număr egal de bărbați și femei, o premieră în istoria instituției.

Însă, pe parcurs, lucrurile au evoluat într-un mod cu totul neașteptat, după cum observă și politico.eu, care dă drept exemplu inclusiv prăbușirea guvernului de la București. Mai mult, Comisia Europeană a mai și respins trei nominalizări primite, dintre care două erau femei. Toate acestea au eliminat echilibrul la care se gândea Ursula von der Leyen, în egalitatea de gen și apartenența la un partid politic – conservatorii sunt mai mulți decât socialiștii, iar numărul bărbaților îl depășește pe cel al femeilor.

Președintele CE și-a exprimat încrederea în echipa propusă, dar, explicabilă pe undeva, furia social-democraților complică eforturile pe care Ursula von der Leyen le face pentru a trece votul Comisiei.

„Inițial, am prezentat un Colegiu echilibrat pe egalitatea de gen, însă, ca întotdeauna, audierile au adus schimbări. Acum, probabil, vom ieși cu echilibrul de gen, dar minus 1. De la alegerile mele au existat schimbări în guvernul din Italia și România. Acest lucru se reflectă în componența colegiului”, a încercat o explicație președintele Comisiei Europene.