Cum se trăieşte din ajutorul de şomaj

Cum se trăieşte din ajutorul de şomaj

Cei care au rămas fără job, dar primesc indemnizaţii de la stat, mănâncă puţin, nu-şi cumpără haine şi fac eforturi să-şi achite întreţinerea.

Indemnizaţia de stat pentru şomeri este insuficientă, mai ales pe timp de criză, când preţurile la unele produse de bază şi la utilităţi au crescut. Mai mult, din totalul de peste 477.000 de şomeri anunţaţi de ANOFM la începutul acestei luni, doar cu puţin peste 200.000 primesc ajutorul de şomaj, în valoare de 450-550 lei. O persoană singură se poate întreţine cu greu din aceşti bani, dar mai rău este de familiile ajunse fără job, care mai au şi copii în întreţinere.

Îmbrăcămintea, pe ultimul loc

Şomerii gălăţeni care au intrat deja în posesia cuponului cu indemnizaţia socială spun că se pregătesc pentru o perioadă plină de restricţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De la un salariul de 1.100 lei, acum iau o indemnizaţie de 500 de lei. Stau în casă, mă uit dimineaţa pe ofertele de joburi, mai dau unu, două telefoane pe la cunoştinţe să întreb de locuri de muncă. Din şomaj trebuie să plătesc 150 de lei pentru utilităţi, 150 de lei la întreţinere, 100 de lei dau pe mâncare, iar restul de bani se duc pe pastă de dinţi, săpun, deodorante. Ca să nu mai spun că ar trebui să iau şi îmbrăcăminte. E puţin mai greu. Eu lucram în domeniul marketingului,şi în acest sector nu sunt oferte în acest moment”, spune Ştefan P., 29 de ani. Mâncarea a devenit un lux Ultimele date statistice furnizate de AJOFM Iaşi arată că sunt 19.720 de persoane fără loc de muncă, din care 11.831 bărbaţi şi 7.889 femei. Dintre aceştia, doar 4.924 primesc indemnizaţia de şomaj. Cei care primesc aceşti bani nu reuşesc în niciun fel să-şi asigure strictul necesar şi hrana zilnică. În unele cazuri, salvarea vine din partea partenerului care lucreză, însă banii tot nu ajung.

„După 9 ani de muncă, primesc o indemnizaţie de 550 lei pe lună, la salariul de 1.000 lei pe care l-am avut în ultimul an. Tot şomajul îl dau copiilor, am două fetiţe, una de 4 ani, cealaltă de 9 ani. Cea mică merge la grădiniţă cu program prelungit, plătesc 9 lei pe zi acolo, în 22 de zile ajung la 200 lei. Restul de bani, 355 lei, îi cheltuiesc cu cealaltă, care e în clasa a IIa, numai abonamentul RATP pe o linie mă costă pe lună 60 lei. Apoi trebuie să iau caiete, culori şi ce îi mai trebuie. Noroc că lucrează soţia, aduce în casă 1.200 lei. Avem rate la bănci, abia ne descurcăm”, a făcut un calcul sumar ieşeanul Niciu Simion, în vârstă de 41 de ani. Se poate şi mai rău Există însă şi şomeri care nu au niciun venit. Este vorba despre cei care au lucrat la negru în străinătate şi nu beneficiază ajutor.

„Nu primesc nicio indemnizaţie, am muncit în Grecia şi m-am întors în ţară, în decembrie 2008. Eu sunt de profesie fierar, soţia e bucătăreasă, ea încă lucrează. Avem doi copii de crescut şi rate. Caut din decembrie un loc de muncă şi nu am găsit nimic”, mărturiseşte deznădăjduit Dan Tătaru, în vârstă de 38 de ani.

RESTRICŢII

Persoanele fără drept de ajutor de şomaj

persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuză un loc de munca potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;

persoanele care refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă;

absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ;

persoanele care au încetat raporturile de muncă sau de serviciu prin acordul părţilor sau prin demisie.

CUANTUM

Cum se dau indemnizaţiile pentru disponibilizaţi

Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data stabilirii acesteia. Pentru acest an, indemnizaţia este de 450 de lei pentru persoanele cu un stagiu de co ti zare mai mare de 3 ani. Se mai acordă un procentaj din salariul brut de bază lunar pe ultimele 12 luni, după cum urmează:

  • 3% pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
  • 5% pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
  • 7% pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
  • 10% pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

CALCUL La limita sărăciei

O familie în care soţii sunt şomeri, cu doi copii în întreţinere - unul la şcoală şi celălalt la grădiniţă, cu un venit total de aproximativ 1.400 de lei rezultat din ajutorul de şomaj şi alocaţiile copiilor, are următoarele cheltuieli:

  • Întreţinere 250 lei
  • Alimente 400 lei
  • Şcoală + grădiniţă 300 lei
  • Utilităţi (curent, cablu, internet) 150 lei
  • Diverse (transport, consumabile casnice) 200 lei
TOTAL: 1.300 lei