Ce se va întâmpla cu Pământul după ce Soarele va muri? Un fizician celebru are răspunsul

Ce se va întâmpla cu Pământul după ce Soarele va muri? Un fizician celebru are răspunsul Sursa: Pixabay

Fizicianul britanic Brian Cox a declarat recent într-un documentar realizat de BBC că Universul va muri, iar lumea este sortită pieirii după ce Soarele va înceta să mai existe.

Soarele, ca toate stelele, va muri într-o zi. Dispariția sa va începe peste cinci miliarde de ani, când va rămâne fără combustibil. Se va umfla încet devenind de peste două sute de ori mai mare decât este astăzi și de mii de ori mai luminoasă. Pe măsură ce se extinde, va devora planetele din apropiere, inclusiv, cel mai probabil, şi pe a noastră. După toate acestea va muri, a declarat fizicianul britanic.

Explicațiile omului de știință sunt cu adevărat tulburătoare

Universul nostru este o enigmă, un paradox inepuizabil. Există trilioane de planete și una dintre ele a creat ființe capabile să contemple această dramă cosmică”, a mai explicat Brian Cox.

Potrivit oamenilor de știință, Universul cunoscut există de aproximativ 13,8 miliarde de ani, iar omenirea, de doar aproximativ 200.000 de ani, civilizația umană bazată pe colaborare în cadrul societăților ierarhizate fiind și mai tânără. Practic, existența omenirii înseamnă doar ceva mai mult de o miime din existența Universului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii cercetători invocă acest lucru drept argument statistic că umanitatea nu poate fi singura civilizație din Univers.

Indiferent dacă suntem sau nu cu adevărat singuri în Cosmos, sfârșitul tuturor lucrurilor și implicit, al timpului, va surveni  atunci când forțele gravitaționale vor deveni foarte puternice. Totul se va acumula într-o singularitate în care timpul nu există.

Universul: s-a născut din distrugerea unei singularități, va sfârși într-o singularitate

O astfel de singularitate, cu dimensiune zero, temperatură și presiune infinite și unde timpul nu există, a precedat apariția Universului nostru iar "explozia" sa a creat Universul nostru, potrivit teoriei cosmologice larg acceptate, numită și Teoria Big Bang.

Un proces invers, sub influența forțelor gravitaționale, va duce la o singularitate similară: „Forțele gravitaționale vor ajunge atât de puternice, încât, în mod inevitabil, singularitatea așteaptă sfârșitul timpului, când toate căile se vor termina”, spune Brian Cox în documentarul BBC.

El a atras atenția asupra găurilor negre: „Găurile negre constituie sfârșitul timpului și spațiului. Așadar, când te uiți la o gaură neagră - și există una în centrul galaxiei noastre -  vezi, de fapt, sfârșitul timpului”, explică fizicianul în documentar.

Brian Cox descrie Universul ca fiind un fulg de nea

Brian descrie într-un mod aparte cum diversitatea uimitoare de forme din lumea naturală sunt umbre ale regulilor care guvernează Universul. El arată cum sute de oameni din Spania au încercat să construiască cel mai înalt turn uman. În Nepal, vânătorii de miere caută stupi giganți care se agață de pereții stâncilor. Se referă la fagurii hexagonali perfecți, făcuți de albine pentru a-și depozita mierea, care ascund o regulă matematică inexplicabilă.

În largul coastei Canadei, Brian explică cum unele dintre cele mai neregulate și periculoase forme din natură - aisberguri masive care coboară din Groenlanda spre Atlantic - ies dintr-o forță puternică, dar infinit de mică ca cea a naturii. Chiar și cel mai delicat fulg de nea cu șase fețe spune o poveste a forțelor naturii care l-au creat. Şi totuşi, concluzionează cercetătorul, toate aceste mistere de pe Pământ vor muri fără a le descoperi vreodată....