Astronomii au aflat totul! Când va exploda Soarele şi cum va arăta moartea lui. Ce se va întâmpla cu Pământul

Astronomii au aflat totul! Când va exploda Soarele şi cum va arăta moartea lui. Ce se va întâmpla cu Pământul Sursa: Pixabay

Astronomii au încercat să prezică atât perioada în care va muri Soarele, cât şi circumstanțele în care acest lucru se va întâmpla. Astrofizicienii spun că soarele nu poate trăi mai mult de 10 miliarde de ani, iar îngrijorarea vine de la vârsta pe care o are acum Soarele nostru.

Soarele are ceva mai puțin de 5 miliarde de ani”, a spus Paola Testa, astrofizician la Centrul pentru Astrofizică, în colaborare cu Observatorul de Astrofizică Smithsonian și Observatorul Colegiului Harvard. „Este un fel de stea de vârstă mijlocie, în sensul că viața sa va fi de ordinul a aproximativ 10 miliarde de ani”.

După aproape 1.1 milioane de ani, soarele va începe să se schimbe. După ce hidrogenul din nucleul acestuia va arde în totalitate, flacăra se va extinde spre suprafaţă. Această acţiune va face ca soarele să devină cu mult mai luminos, ducând astfel la sporirea radiaţiei, cu consecinţe devastatoare  asupra planetei noastre.

Temperatura suprafeţei va creşte la 167 °F. Oceanele Terrei se vor evapora. Planeta va deveni un deşert fără viaţă

În aproximativ 5 miliarde de ani, soarele nu va mai genera căldură prin fuziune nucleară, iar miezul său va deveni instabil și se va contracta, potrivit NASA . Această expansiune va înghiți treptat planetele învecinate cu Soarele, Mercur și Venus, și va accelera vânturile solare ale soarelui până la punctul în care acestea vor înlătura câmpul magnetic al Pământului și îi vor îndepărta atmosfera.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste încă 700 de milioane de ani, acesta nu va deveni mai luminos, dar va continua să crească în mărime, atingând o arie de circa două ori mai mare decât acum. În procesul acestei creșteri, temperatura sa va scădea. De pe teritoriul pârlolit al Pământului soarele va arăta ca o minge portocalie imensă.

Din cauza presiunii interioare, soarele va exploda, aruncând în spaţi circa ¼ din masa sa

În cele din urmă, soarele va deveni un gigant roşu, de circa 166 ori mai mare decât cel de acum. Planetele Mercur şi Venus vor fi devorate de flăcările stelei gigantice. Munţii Terrei se vor topi şi vor curge în lacurile imense de lavă. De pe Pământ, Soarele va ocupa aproape jumătate din cer. În timp ce soarele va ajunge la mărimea sa maximă ca un giagant roşu, nucleul de heliu va atinge temepratura de 100 milioane °F. Această temperatură este îndeajuns pentru a provoca fisiunea atomilor de heliu. Când acest lucru se întâmplă, nucleele atomilor de heliu sunt divizaţi, eliberând cantităţi enorme de energie.

Cum a fost creat heliul în urma fisiunii hidrogenului, aşa vor fi create noi elemente când atomii de heliu vor fisiona, printre care carbonul şi oxigenul. Cu timpul, noile elemente se vor acumula în nucleul soarelui, provocând noi reacţii în lanţ. Drept urmare, soarele va creşte din nou în mărime.

Fără combustibil, soarele va începe să dispară iar în urma lui va rămâne o zgură rece

Soarele va începe să pulseze violent, pierzând masă cu fiecare pulsaţie. O ultimă pulsaţie va arunca în vid ultimile bucăţi ale suprafeţei sale, rămânând doar nucleul acestuia, cel din urmă fiind de mărimea actualei Terre. Acesta va fi extrem de fierbinte, dar această căldura va fi doar una reziduală, dispersându-se în spaţiu extrem de rapid. În sfârşit, tot ce va rămâne va fi o zgură rece şi luminoasă, în locul în care înainte rezida Soarele.

După ce astronomii și astrofizicienii au înțeles mai bine fuziunea, au reușit să vină cu modele mai complete, cuplate cu date de emisie observate de la mai multe stele. „Prin o mulțime de informații diferite de la o mulțime de stele diferite, astronomii și astrofizicienii ar putea construi un model cu modul în care stelele evoluează”, a spus Testa pentru Live Science. „Aceasta ne oferă date destul de precise a cât de despre cât de bătrân e soarele”.

Această vârstă - între 4,6 miliarde și 4,7 miliarde de ani - este, de asemenea, coroborată de datarea radioactivă a celor mai vechi meteoriți cunoscuți, care s-au format din aceeași nebuloasă solară, un disc învolburat de gaz și praf, care a dat naștere soarelui și corpurilor planetare în sistemul solar. Datorită acestor instrumente, oamenii de știință au o bună înțelegere a momentului în care lumina soarelui se va arde în cele din urmă și va dispărea, scrie livescience.com