Evenimentul Zilei > Actualitate > Un SEMN pe zeci de lucrări de licenţă. Cum se stinge un mega-scandal de corupţie între zidurile unei MARI UNIVERSITĂŢI din România
Un SEMN pe zeci de lucrări de licenţă. Cum se stinge un mega-scandal de corupţie între zidurile unei MARI UNIVERSITĂŢI din România

Un SEMN pe zeci de lucrări de licenţă. Cum se stinge un mega-scandal de corupţie între zidurile unei MARI UNIVERSITĂŢI din România

A fost o noapte albă în această vară, la licenţa de la Facultatea de Drept a Univ. "D. Cantemir", filiala Cluj. S-au găsit 19 lucrări însemnate, iar un profesor n-a vrut să semneze procesul-verbal. S-a făcut anchetă în interior, studenţii au fost luaţi la întrebări, iar a doua zi cineva a demisionat. Şi totul a intrat în mormânt.

Mituirea unor profesori pentru note mai mari la licenţă este o modă aproape generală la universităţile private din România. După scandalul de la Bioterra din Bucureşti, un caz similar s-a petrecut în acest an la Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Cluj Napoca.
Scandalul n-a ieşit, până azi, dintre zidurile groase ale universităţii, cazul fiind reglat în interior. Însă, imediat după terminarea licenţei, un conferenţiar a demisionat subit. Nici până azi nu există o explicaţie oficială.  
Un semn distinct, făcut cu pixul, deasupra subiectului nr. 3

La examenul de licenţă, în sesiunea din vară, mai multe lucrări de la examenul scris, care conţinea 100 de întrebări grilă, purtau urme distincte, la întrebarea cu numărul trei. „Dintre lucrările care au fost corectate, 19 lucrări de licenţă purtau la întrebarea trei un punct făcut cu pixul. Era un semn distinct”, spun surse din cadrul universităţii.
Imediat după acest scandal, mai spun sursele EVZ, studenţii implicaţi au fost chemaţi şi au dat declaraţii cu privire la lucrările lor. „Unii au recunoscut că au dat bani pentru examenul de licenţă, dar cei mai mulţi nu”, mai spune un profesor din interiorul Facultăţii de Drept.
Toate lucrările suspecte au fost notate cu nota corespunzătoare. Scandalul s-a încheiat chiar de-a doua zi. Dar ceva ciudat tot s-a întâmplat: titularul de la Drept procesual civil, conferenţiarul Adrian Banciu şi-a dat demisia. 

Profesorii n-au avut voie să părăsească încăperea până nu se schimbau subiectele

Înainte de examenul de licenţă, la Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir”, printre studenţi se discuta că suma care trebuie plătită pentru a obţine o notă mai mare este de 250 de euro.
Informaţia a ajuns şi la conducerea Facultăţii de Drept care a luat, imediat, decizia ca metodologia de redactare a subiectelor să fie schimbată.
Un profesor din interiorul facultăţii, care a dorit să rămână anonim, a declarat că, pentru a se evita orice scandal de corupţie, cele o sută de întrebări au fost alese de un program informatic dintr-o culegere care conţinea 1.000 de întrebări, destinată studenţilor pentru pregătirea examenului de licenţă.
"Profesorii din comisia de examinare au fost convocaţi în dimineaţa examenului de licenţă, într-o cameră şi nu au putut părăsi încăperea până când cele 100 de întrebări nu au fost stabilite. Nimeni nu putea şti dinainte întrebările care au constituit subiectele la examenul scris”, a spus un profesor.
S-a făcut anchetă pe loc, unii studenţi au spus adevărul

După ce lucrările au fost adunate de la studenţi, la faza de corectare, profesorii corectori şi-au dat seama că 19 de lucrări poartă acelaşi semn distinct şi anume un punct lângă cifra trei, de la întrebarea cu acelaşi număr.
Scandalul a degenerat în cursul aceleaşi seri, când profesorii din comisia de redactare a subiectelor au fost convocaţi la sediul facultăţii pentru a vedea ce este de făcut, mai spun sursele noastre.
„Unul dintre profesori a refuzat în mod clar să semneze procesele verbale, până când studenţii implicaţi nu vor fi audiaţi pentru a se stabili de ce au pus acelaşi punct distinct pe lucrările lor şi până când persoana vinovată nu va fi sancţionată. Când au fost audiaţi, unii dintre studenţi au declarat că au dat bani fără a nominaliza numele profesorul care a cerut bani dar cei mai mulţi nu au spus nimic şi au preferat să tacă şi să nu spună nimic”, a mai spus profesorul clujean.
Oficial sau neoficial, până azi n-a transpirat nimic în afara unviersităţii. Dacă n-ar fi ieşit la iveală scandalul de la Bioterra, foarte asemănător, poate nu s-ar fi aflat niciodată. Doar o ciudăţenie s-a produs în epilogul scandalului. Conferenţiarul Adrian Banciu a demisionat a doua zi după terminarea licenţei. El nu a putut fi contactat până în acest moment, nerăspunzând la telefon, în ciuda numeroaselor apeluri ale EVZ.
Conducerea Universităţii „D. Cantemir” ne-a transmis că ne va remite un punct de vedere doar de luni încolo, fiind în acest moment ocupată cu deschiderea noului an universitar.
CITIŢI ŞI:

  • Universitatea Bioterra, fabrică de diplome pentru ştabi şi parlamentari
  • FENOMENUL DIPLOMELOR "FALSE". Profesori de la Universitatea Bioterra, acuzaţi că luau 500 de euro şpagă pentru a le trimite studenţilor subiectele prin sms
  • DEZVĂLUIRI despre Universitatea Bioterra: „Profesorii îţi spun şi ce să copiezi, iar LICENŢA O IEI CU 9 ŞI 10”
  • Universitatea fantomă, greu de închis. Ecaterina Andronescu, ameninţată cu moartea. „Cer ajutor ministrului de Interne”
  • Scandalul dintre ministru şi rector a ajuns la faza de şpagă!
  • Începe revoluţia împotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde în două minute. Licenţa, masteratul şi doctoratul, controlate la sânge | VIDEO
  • Universităţile, pline de impostori
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: