După descoperirea de către Eni și Total în apele Ciprului a noilor zăcăminte din blocul 6, pentru Nicosia, dar și pentru Atena și Bruxelles se deschide o nouă fază geopolitică. Există, într-adevăr, posibilitatea concretă de a ocoli livrările rusești, lucru posibil însă doar dacă gazul din trei zăcăminte este transportat prin infrastructura necesară (gazoductul Eastmed). Mai mult, se poate deschide o discuţie serioasă cu Turcia, fără sabia lui Damocles a șantajului fluturată de președintele Erdogan.
Ankara a anunțat recent câteva descoperiri de gaze în Marea Neagră, însă este vorba de zăcăminte mici care nu satisfac nevoile generale și nu sunt comparabile ca volum și calitate cu cele în care își desfășoară activitatea giganți precum Eni, Total şi Exxon. Acesta este motivul de bază care a animat până acum reacțiile Turciei al cărui guvern, pentru a putea avea acces la ape atât de prețioase, pune sub semnul întrebării tratate internaționale, precum cel de la Lausanne, care în 1923 a definit granițele Mării Egee între Turcia și puterile angajate în Primul Război Mondial. Cazul posibilei reunificari a Ciprului priveşte tocmai această condiţie sine qua non: tot din acest motiv, şi pentru a deschide un nou front de tensiune cu vecinii, în ultimele zile noua navă turcă de foraj a pornit spre zona economică exclusiva de la graniţa cu Cipru.
În acest context, marţi dimineață, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a lansat deja primul semnal: (Zăcământul) „Traversează și platforma noastră continentală. Nu permitem o astfel de intrare pe platforma noastră continentală”, a spus el, referindu-se la zăcământul de gaze recent descoperit. „Soluția în estul Mediteranei este împărțirea echitabilă a veniturilor. Am făcut sesizările necesare pe această temă la Națiunile Unite și la Uniunea Europeană”, a adăugat el.
Nicosia a încasat un excelent dividend (comercial și geopolitic) din descoperirea Eni: își mărește ponderea internațională specifică în virtutea acordurilor semnate cu jucătorii implicați în foraj și îşi consolidează umbrela defensivă în cazul unor intenții nefericite şi neprietenoase din partea Ankarei, care ar putea fi tentată să recurgă la un episod tip Ucraina, în condițiile în care în zona de nord ocupată a Ciprului continuă să staţioneze mii de soldați și vehicule turcești (terestre și aeriene).
O nouă demonstrație
Astfel, Blocul 6 din Zona Economică Exclusivă a Republicii Cipru, în care a funcționat joint venture-ul Eni Cyprus Limited și TotalEnergies EP Cyprus B.V., a descoperit unul dintre cele mai mari câmpuri din Marea Mediterană, care modifică semnificativ atât rolul insulei, cât şi pe cel al jucătorilor implicați: pe baza analizelor inițiale, zăcământul descoperit are caracteristici de calitate bună spre excelentă și, conform estimărilor preliminare, o cantitate totală de gaze naturale de 2,5 trilioane de metri cubi, aproximativ 70 de miliarde de metri cubi. Cifre semnificative, dar care au devenit și mai interesante în lumina crizei gazului în curs.
Cuvintele lui Kevin McLachlan, vicepreședinte TotalEnergies, dincolo de satisfacția față de rezultatul obținut, adaugă un alt element: „Această explorare este o nouă demonstrație a impactului strategiei noastre de explorare care se concentrează pe descoperirea de resurse cu costuri tehnice modeste și emisii scăzute de carbon, pentru a contribui la securitatea energetică, inclusiv la furnizarea de surse suplimentare de aprovizionare cu gaze naturale către Europa”. Aşadar, problema securității energetice în Marea Mediterană revine din nou în centrul discuţiei deoarece atinge o serie de subiecte implicate direct sau indirect: Qatarul, Israelul şi Egiptul au tot interesul în coagularea unei păci energetice mediteraneene, bazate pe siguranța infrastructurilor și pe posibilitatea reală de a diversifica achiziţiile ruseşti. Motiv pentru care este probabil să ne imaginăm că noua descoperire cipriotă va duce la o reacție puternică din partea Ankarei (stimulată de Moscova și Teheran), mai ales că o așteaptă un an electoral decisiv, notează ilfattoquotidiano.it.
(Articol de Francesco De Palo. Traducerea Rador)