Gaz pentru Europa: ENI descoperă o nouă rezervă în largul coastei Ciprului

Gaz pentru Europa: ENI descoperă o nouă rezervă în largul coastei Ciprului Sursa:Arhiva evz

ENI a anunțat că a descoperit o rezervă importantă de gaze la aproximativ 160 de kilometri în largul coastei Ciprului cu sonda Cronos-1, în Blocul 6, la o adâncime a apei de 2.287 de metri.

Blocul este operat de ENI Cipru cu un pachet de acțiuni de 50%. TotalEnergies este partener cu restul de 50%, scrie La Stampa.

Estimările preliminare indică aproximativ 2,5 TCF (trilioane de picioare cubice) de gaz pe loc, cu un potențial suplimentar semnificativ care va fi evaluat cu o sondă suplimentară de explorare. Sonda a întâlnit o coloană importantă de gaz într-o secvență de rocă rezervor de carbonat cu proprietăți de la bune până la excelente.

Campania intensă de achiziție de date a evidențiat un net pay total de peste 260 de metri cu intervale caracterizate printr-o permeabilitate excelentă. Sunt deja în curs de desfășurare studii de inginerie pentru o dezvoltare accelerată a descoperirii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sonda Cronos-1 este a patra sondă de explorare forată de ENI Cipru și a doua din Blocul 6, după descoperirea de gaz de către Calypso-1, în 2018. Descoperirea făcută de Cronos-1 creează condițiile pentru dezvoltarea de noi posibile volume de gaze în regiune și reprezintă una dintre acțiunile realizate de ENI pentru a sprijini furnizarea de gaz suplimentar în Europa.

Această descoperire confirmă eficacitatea strategiei de explorare a ENI, care vizează să creeze valoare prin cunoașterea profundă a bazinelor geologice și aplicarea tehnologiilor geofizice pe care le deține. ENI este prezentă în Cipru din 2013. Compania operează blocurile 2, 3, 6, 8 și 9 și deține acțiuni în blocurile 7 și 11 operate de TotalEnergies. (Traducerea: Oana Avram, RADOR)

Despre același subiect scrie și ANSA. ENI anunță o descoperire „importantă”: este vorba de un zăcământ de gaze depistat cu ajutorul sondei Cronos-1, în Blocul 6, la aproximativ 160 de kilometri de coasta Ciprului, la o adâncime a apei de 2.287 de metri.

Anunţul a fost făcut de companie într-o notă în care precizează că blocul este operat de Eni Cipru cu o cotă de 50%, restul de 50% fiind deţinut de TotalEnergies. Estimările preliminare „indică aproximativ 2,5 TCF (trilioane de picioare cubi) de gaz în loc, cu un senificativ potențial suplimentar care va fi evaluat cu o sondă suplimentară de explorare”.

Sonda Cronos-1 este a patra sondă de explorare forată de Eni Cipru și a doua din Blocul 6, după descoperirea gazului Calypso-1 din 2018. „Descoperirea făcută de Cronos-1 - explică Eni - creează condițiile pentru dezvoltarea altor potenţiale volume de gaz în regiune și reprezintă una dintre acțiunile realizate de Eni în sprijinul furnizării de gaze suplimentare în Europa .Această descoperire confirmă eficacitatea strategiei de explorare a Eni, care vizează crearea de valoare printr-o cunoaștere profundă a bazinelor geologice și aplicarea tehnologiilor geofizice. Eni este prezentă în Cipru din 2013. Compania operează blocurile 2, 3, 6, 8 și 9 și deține participații la blocurile 7 și 11 operate de TotalEnergies”.