Cum se repartizează mandatele de parlamentari

Cum se repartizează mandatele de parlamentari

În legislativ vor intra doar cei care vor lua 50%+1 din voturi în colegiile lor. Ceilalţi candidaţi vor intra la redistribuire.

În sistem uninominal, alegătorul merge la vot şi votează un candidat, fie el reprezentant al unui partid sau alianţe electorale, fie un independent. Voturile sunt contabilizate la nivel judeţean şi transmise la nivel central.

Prima etapă

1. Biroul Electoral Central (BEC) stabileşte partidele şi alianţele care au depăşit pragul electoral.

2. BEC transmite către Biroul Electoral Judeţean (BEJ) care sunt aceste partide.

3. BEJ calculează coeficientul electoral*) al circumscripţiei.

4. BEJ împarte numărul de voturi, obţinut de fiecare partid în respectivul judeţ, la coeficientul electoral din judeţ. Astfel se stabileşte la câte mandate are dreptul un partid în judeţul respectiv. În urma primei faze a repartizării mandatelor, se iau în considerare doar părţile întregi ale rezultatului împărţirii.

La finalul acestei faze se va şti numărul de mandate câştigate de fiecare partid care a depăşit pragul electoral, în urma redistribuirii la nivel judeţean, nu şi candidaţii care vor lua mandatele respective.

A doua etapă

1. Voturile neutilizate sau în numă r mai mic decât coeficientul electoral şi numărul de mandate neatribuite la nivel judeţean se comunică BEC.

2. Folosind datele transmise de fiecare BEJ şi aplicând formula D’Hont (folosită şi la votul pe listă), BEC stabileşte numărul de mandate ce revine fiecărui partid la nivel naţional, în afara celor repartizate deja în prima fază.

3. Folosind repartitorul de circumscripţie, se vor stabili mandatele care revin fiecărui partid în fiecare judeţ.

4. Odată cunoscut numărul de mandate câştigate de fiecare partid în judeţ, se trece la atribuirea mandatelor către candidaţi.

5. Pentru a atribui mandatele, se alcătuieşte o listă cu toţi candidaţii, în ordinea descrescătoare a rezultatului proporţiei dintre voturile valabil exprimate şi coeficientul electoral al circumscripţiei respective.

Important!

În urma redistriburii, partidele care au depăşit pragul electoral nu pierd niciun vot. Toate voturile sunt centralizate la nivel naţional şi sunt folosite pentru calcularea mandatelor ce revin fiecărui partid.

> Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, îţi explică sistemul de funcţionare a votului uninominal.

Pentru o simulare a repartizării voturilor, vă invităm să accesaţi www.apd.ro/votuluninominal.

DEZBATERE EVZ: MERGEŢI DUMINICĂ LA VOT?

Ne puteți urmări și pe Google News