Cum se răspândește o știre falsă. Cazul morții lui Vasile Turcu
- Felix Mihai Badea
- 10 martie 2017, 09:00
Știrea falsă despre moartea fostului finanțator al echipei Dinamo, Vasile Turcu, s-a viralizat în mediul online, după ce majoritatea siteurilor de știri a preluat-o, considerând că difuzarea ei de către televiziuni „serioase” este o confirmare. Doar că informația difuzată inițial de un site de sport era falsă. Majoritatea redacțiilor care au preluat știrea au încercat apoi să o confirme din propriile surse, iar când au reușit să obțină mai multe informații au modificat-o sau eliminat-o.
„Țeapa cu moartea lui Vasile Turcu a dat-o (fără să vrea) Mitică Dragomir. Le-a zis-o unor jurnaliști pe când își făcea veacul pe la tribunal. Oamenii, având încredere în informațiile de la Corleone, n-au mai verificat și la spital”, a explicat jurnalistul Dorin Chioțea.
„Informaţia a fost lansată iniţial „pe surse” de site-ul Dolcesport.ro şi a fost preluată rapid de alte site-uri, inclusiv de postul de ştiri Digi24. Ulterior, ştirea de pe platforma Dolcesport.ro a fost ştearsă. Chiar și aplicația Biziday a picat în plasa dezinformării. Aplicația a trimis o notificare utilizatorilor, în care era anunțat decesul afaceristului. Ulterior, informația a fost modificată în aplicație”, se arată într-o analiză realizată de paginademedia.ro.
Știrea morții lui Vasile Turcu a fost infirmată, imediat, atât de reprezentanții spitalului, cât și de surse apropiate anchetei privitoare la sinuciderea fostului acționar de la Dinamo. Pentru că, reamintim, Turcu s-a spânzurat, în urmă cu o săptămână, fiind apoi găsit de soție și menajeră, în subsolul casei sale. El a fost resuscitat de paramedici și dus la spital, însă nu a mai fost conștient deloc.
„Printre platformele indexate în primele şapte pagini din Google cu informaţia eronată au fost şi cele mai citite site-uri de ştiri din România, precum Stirileprotv.ro, Stiripesurse.ro, Libertatea.ro, Digi24.ro, Antena 3 şi Adevarul.ro”, mai scriu cei de la Pagina de Media. Or, faptul că o știre este publicată de cele mai cunoscute televiziuni și ziare poate să inducă în eroare, iar publicul și alți jurnaliști să o preia.
„Deşi majoritatea site-urilor de ştiri au revenit asupra informaţiei şi au lămurit situaţia, Titulurile şi URL-ul ştirilor iniţiale au rămas indexate în Google”, mai scrie Pagina de Media, care publică și o listă a celor mai importante canale media care au preluat știrea.
Este de așteptat ca întregul incident să fie și obiectul unei anchete proprii a Consiliului Național al Audiovizualului, în ceea ce privește televiziunile care au preluat și difuzat informația.