Cum se pune corect tavanul fals

Cum se pune corect tavanul fals

Când meşterii efectuează această lucrare, trebuie să urmăreşti atent câteva aspecte, astfel încât montarea să fie în regulă.

Una dintre lucrările cel mai des utilizate în cadrul renovării unei locuinţe constă în realizarea tavanelor false din gips-carton. Această soluţie oferă avantaje în cazul în care tavanul clasic prezintă crăpături sau fisuri ori dacă trebuie acoperite canale de cabluri pentru instalaţii. Varianta tavanului fals se poate folosi şi dacă este necesară realizarea unei izolări termice sau fonice. Trasarea cotelor

Pentru a lua din înălţimea camerei, se practică realizarea tavanului cu structura pe tije. În acest caz, lucrarea debutează cu trasarea cotelor pe perete. Pentru a obţine un plan orizontal pentru viitorul tavan fals, se va trasa o linie la nivelul la care se doreşte a fi tavanul. Apoi, cu ajutorul unui furtun de nivel, se trasează perimetrul acestuia. La acest nivel se montează pe toate laturile încăperii profile perimetrale UD 30. Acestea vor susţine profilele secundare CD 60. „Profilele perimetrale UD 30 se montează deasupra trasajului efectuat pe pereţi la toate laturile. Ele se vor prinde în pereţi cu ajutorul diblurilor 6 x 40, montate la o distanţă de maximum 80 de cm pe tot conturul viitorului tavan“, explică inginerul constructor Mihnea Ghionea.

Pentru dispunerea profilelor transversale CD 60, se va trasa pe tavan drepte poziţionate paralel cu pereţii pe cele două direcţii (carioaj), astfel: pe o direcţie, două paralele poziţionate echidistant, la 90 de cm, iar pe cealaltă direcţie - paralele poziţionate echidistant la 50 de cm. Pentru a trasa nivelul, respectiv caroiajul, se utilizează o sfoară îmbibată cu oxid de fier. Fixarea tijei

Ne puteți urmări și pe Google News

Piesele de suspendare se montează la intersecţiile dreptelor pe cele două direcţii ale tavanului. Se fixează tija cu ajutorul unui diblu din oţel pentru plafon de beton, ori cu un şurub pentru lemn cu cap plat, în cazul elementelor de lemn ale plafoanelor. Se introduc piesele de suspendare cu arcuri pe tijele de suspendare. Pentru introducerea tijei este necesară apăsarea uşoară a arcului piesei de suspendare. Montarea plăcilor

Se trece apoi la montarea profilelor CD 60. Pe lăţimea camerei se montează profilele CD 60, prin introducerea lor în profilele perimetrale opuse, pe direcţia dreptelor poziţionate la 50 de cm. „Profilele CD 60 se taie la lungime, măsurându-se la faţa locului în aşa fel încât să permită introducerea lor lejeră în profilele perimetrale. CD-urile se montează echidistant, la 50 de cm. Ele trebuie aliniate cu ajutorul unui boloboc sau cu o sfoară, astfel încât să fie toate la acelaşi nivel. În acelaşi timp cu alinierea, profilele CD 60 se fixează pe ambele aripioare ale pieselor de suspendare, cu ajutorul şuruburilor autofiletante M 3,5 x 19 (albe)“, explică inginerul constructor Teodor Ivan.

În acest moment, se poate începe montajul plăcilor din gips-carton cu grosimea de 9,5 mm sau 12,5 mm. Plăcile din gips-carton se montează pornind de la un colţ al camerei, pe fâşii de 1,20 metri cu 2,50 metri lungime.

După execuţia primului rând de plăci, se va porni în sens invers cu următorul rând, astfel încât să se realizeze ţeserea plăcilor. Acestea se vor prinde de profilele CD 60 şi UD 30 cu ajutorul şuruburilor autofiletante negre, dispuse la o distanţă de maximum 20 de cm unul de celălalt, în şiruri poziţionate la 50 de cm unul de celălalt.

Şuruburile vor fi montate astfel încât să nu depăşească suprafaţa plăcii (altfel vor rămâne aparente după zugrăveală). RECOMANDARE

La finisare nu folosi ipsos de modelaj!

Pentru obţinerea unui tavan neted, acesta va fi chituit cu un ipsos care are o fineţe de măcinare mare, nu cu cel de modelaj. „Chituirea se realizează cu ajutorul unui şpaclu. Se foloseşte chit atât cât este nevoie, pentru a aduce zona îmbinărilor la o suprafaţă netedă. După uscarea chitului, se trece la şlefuirea cu şmirghel de fineţe 80 şi apoi cu şmirghel de fineţe 120. După şlefuirea tavanului, se trece la zugrăvirea lui cu o vopsea lavabilă. Aceasta se aplică în trei straturi“, spune Titus Movileanu, meşter montator.