Românii care vor să se angajeze într-o altă țară din Uniunea Europeană trebuie să țină cont de formalități pentru a nu plăti taxe de două ori. Există și anumite formulare care te ajută să beneficiezi de asigurare medicală pe toată șederea.
Românii care pleacă la muncă în altă țară din Uniunea Europeană trebuie să nu uite de anumite formalități pentru a nu plăti taxe de două ori. Aceștia au de completat o serie de formulare europene ce oferă mai multe beneficii.
„Pentru o perioadă mai mică de 90 de zile, avem obligația de obține acel formular A1 pe securitate socială, care face dovada că tu, ca angajat, ai relații de muncă într-o țară europeană și într-o țară europeană ți se plătesc contribuții sociale. Formularul A1 se obține înainte de plecarea din România - este obligația angajatorului. Separat, tot angajatorul din România, trebuie să anunțe autoritățile care reglementează munca în țara în care fac transferul. Dacă pleci pentru o perioadă mai mare de 183 de zile, în 12 luni consecutive, datorezi impozit pe venitul din salariu din prima zi în care ai ajuns pe teritoriul altui stat. Însă pe lângă impozit, noi vorbim și de contribuțiile sociale și de formularele europene”, a explicat Elena Antoneac, specialist imigrări, potrivit stirileprotv.
Mii de locuri de muncă în domeniul HoReCa
Locuri de muncă disponibile există și în domeniul HoReCa. Angajatorii au pus la bătaie peste 11.000 posturi în țară și în străinătate. Cu toate astea, oamenii nu sunt interesați să se angajeze în această industrie.
Numărul aplicărilor înregistrat în perioada 9 martie-prezent este în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se observă însă o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, nonpandemic, 2019.
„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ridesharing”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
„Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival, din păcate însă deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă. În acest sens, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști însă că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România vor se vor reîntoarce la joburile din HoReCa”, mai spune Bogdan Badea.