Cum se poate lua pensie dacă ai muncit în afara României. Sunt deja 15.000 de dosare

Cum se poate lua pensie dacă ai muncit în afara României. Sunt deja 15.000 de dosare Sursa foto: Dreamstime.com

Casa Națională de Pensii anunță că sunt deja 15.000 de decizii de pensionare emise în cazul unor români care au muncit în afară României.

Potrivit CNP, stabilirea drepturilor de pensie se poate face doar pentru românii care au realizat stagii de cotizare în alte state membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau în Elveția.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, România aplica prevederile regulamentelor europene în domeniul securității sociale. În relațiile dintre statele membre s-au aplicat prevederile Regulamentelor (CEE) nr. 1408/71 și 574/72, până la data de 30 aprilie 2010, înlocuite, începând cu data de 1 mai 2010, de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și de Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004”, se arată într-o informare a Casei Naționale de Pensii.

Ce perioade de cotizare sunt luate în considerare

Spațiul Economic European cuprinde țările Liechtenstein, Norvegia și Islanda. Pentru Elveția, se aplică un alt regulament care conține aceleași prevederi.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Totalizarea perioadelor de asigurare în vederea stabilirii și acordării drepturilor, ceea ce presupune ca instituția competentă, la calcularea drepturilor ce îi revin unui lucrător migrant (persoana ce și-a desfășurat activitatea în mai multe state membre), ia în considerare atât perioadele de asigurare realizate în propriul stat, cât și perioadele realizate în celelalte state membre, drepturile fiind calculate de fiecare stat, proporțional cu perioada de asigurare”, mai informează cei de la Casa Națională de Pensii.

Stabilirea drepturilor de pensie

Românii care au lucrat în statele UE pot solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislației în vigoare în România, cât și potrivit legislației celuilalt stat membru unde s-a realizat cotizarea..

”Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis”, mai informează CNP.

Cererea care va fi depusă la Casa Națională de Pensii, va fi însoțită de toate documentele prevăzute de legislația română în vederea acordării drepturilor de pensie.

”În mod obligatoriu se vor prezenta toate actele din care rezultă perioadele de activitate din România (carnetul de muncă sau adeverințe eliberate, în condițiile legii, de foștii angajatori din România, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001)”, informează Casa Națională de Pensii.