Cum se copilărea în Epoca de Aur | Bookfest 2017 (24-28 mai)

Cum se copilărea în Epoca de Aur | Bookfest 2017 (24-28 mai)

„În spatele blocului” (Editura Nemira) este o carte a copilăriei de ieri, scrisă de Mara Wagner tocmai pentru a-i înțelege mai bine pe copiii de astăzi. Mai jos, o mărturie în acest sens

- Evenimentul zilei: Spune-mi, te rog, cum te-ai hotărât să scrii această carte?

- Mara Wagner: Era ceva ce mă preocupa în ultima vreme. Băiatul meu e la vârsta fetei din carte, care e o vârstă complicată și, pentru a-l înțelege mai bine, am încercat de multe ori sămi amintesc cum eram eu la vârsta lui. Și aceste amintiri au scos la iveală tot felul de detalii legate de viața de zi cu zi în Epoca de Aur, la care nu mă mai gândisem de foarte mult timp, aproape că le uitasem și care, mi-am zis, ar merita notate undeva, ca să nu le pierd de tot. A fost o combinație între dorința de a-i înțelege pe copiii deacum și teama de uitare a propriei copilării.

- Crezi că puștii de acum vor putea înțelege vreodată cum e să-ți faci lecțiile la lumina lămpii, cum e să stai la coadă cu toată familia pentru câteva zeci de ouă sau să trăiești rușinea de a lua păduchi și de a fi descoperit/ă la școală? De ce crezi că ar trebui să cunoască micuții noștri toate aceste lucruri?

- Eu cred că ei înțeleg foarte multe lucruri - dacă ne facem noi timp să le povestim. Copiii sunt fascinați de povești din alte vremuri, le place să dea frâu liber fanteziei, e un exercițiu de imaginație pe care cred că-l avem înnăscut și îl pierdem treptat, la maturitate. Trebuie doar ca poveștile noastre să fie ambalate pe înțelesul lor. Și mai cred că, cu cât afli mai multe despre trecutul unui om, despre felul în care a copilărit și a trăit, cu atât îl înțelegi mai bine și îl accepți mai ușor. Este valabil pentru oameni în general, dar și pentru generații, pentru că le apropie și le împrietenesc.

- Anii ’80, anii comunismului, au constituit o perioadă grea pentru români. Totuși, sunt convins că ai păstrat și amintiri frumoase. Care ar fi acelea?

- Cele din spatele blocului! Gașca mare de copii, de la cei mici, de grădiniță, agățați de frații lor mai mari, la grupulețe de adolescenți, apoi jocurile toate, de la cornete, praștii și buzdugane din smoală, la elastic și Flori-fetesau- băieți ori Țarățară- vrem-ostași. Serile lungi, de vară, când ne jucam afară până se făcea beznă și ne strigau, de pe la geamuri, mamele să intrăm în casă. E adevărat, n-aveam de nici unele ca acum, dar găseam distracție în orice, înclusiv când ne duceau cu clasa la câmp, la practică agricolă. Cred că e optimismul tipic copiilor care ne făcea să luăm lucrurilor mai ușor ca adulții și să ne bucurăm de viață așa cum era ea.

Scrisul - mijloc de trai sau hobby?

Se poate trăi decent din scris în România de astăzi? Mara Wagner (foto): „Din scris de cărți, nu știu, nu cred. Din scris în general, „la comandă“, cred că se mai poate trăi, dar depinde ce înțelege fiecare prin decent. Oricum, scrisul e mai mult un hobby la noi, cred că majoritatea scriitorilor mai au un job. Iar ca să faci bani din cărți îți trebuie, pe lângă ceva talent, și abilități de marketing, adică să știi să te vinzi. Pe de altă parte, dacă știi să vinzi, nici nu prea mai ai nevoie de mare talent, poți vinde orice în zilele noastre”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News