Cum scapi discret de cei care fură firma

Cum scapi discret de cei care fură firma

Atunci când se confruntă cu fraude, indiferent de amploarea lor, patronii din România evită să recurgă la ajutorul Poliţiei şi apelează la detectivi.

Vremurile în care detectivii particulari îşi câştigau traiul doar de pe urma cazurilor de presupus adulter sau de trădări în sânul familiei au trecut de mult. Cazurile de investigaţii economice au luat, treptat, din felia anchetelor conjugale, scrie revista Capital.

Reprezentanţii uneia dintre cele mai cunoscute firme de profil din ţară, Detectiv Art, povestesc cum arată, în mare, o investigaţie de fraudă. Aceştia au fost contactaţi de o firmă care se ocupa cu producerea, distribuţia şi vânzarea unor bunuri de larg consum, care aflase că în diverse magazine din ţară erau comercializate produse sub acelaşi nume şi siglă ca ale sale, dar mult mai ieftine şi de calitate mai slabă.

"Am mers din aproape în aproape, ne-am erijat în posibili clienţi pentru a depista cât mai multe din punctele de desfacere ale acestor mărfuri, am început să legăm amiciţii cu patronii şi vânzătorii acestor magazine pentru a obţine mai multe informaţii despre zonele unde ajungeau aceste bunuri. Am aflat astfel, şi pe baza filajelor, mai multe adrese de depozite din Bucureşti şi alte localităţi mai mici", povestesc reprezentanţii Detectiv Art. După o serie de investigaţii au constatat că în aceste acţiuni erau implicate 11 persoane: unul făcea rost de facturi false; alţii îşi făcuseră în propriile locuinţe veritabile depozite de ambalaje; alţii transportau marfa la magazine; un altul, priceput la vânzări, găsea noi clienţi şi menţinea relaţia cu cei vechi; iar alţii făceau produsele într-o clădire cu gard înalt care funcţiona ca o mică făbricuţă.

"Am prezentat companiei-client rezultatele anchetei, însă, aşa cum se întâmplă adesea în această meserie, nu ştim care au fost urmările şi cum au utilizat informaţiile“, spun detectivii.

Cât costă o anchetă

În condiţiile în care majoritatea agenţiilor practică tarifarea în funcţie de perioada investigaţiei, soluţionarea unui caz de fraudă economică poate dura peste o lună (sunt şi cazuri în care acestea se prelungesc pe mai mulţi ani), în timp ce un caz de infidelitate poate fi rezolvat în câteva ore, maximum câteva zile. Sunt cazuri de investigare a fraudelor economice care aduc detectivilor peste 20.000 de euro. "Am mers din aproape în aproape, ne-am erijat în posibili clienţi pentru a depista cât mai multe despre hoţi." Reprezentant Detectiv Art

SOLUŢII

Ce servicii oferă detectivii particulari

Detectivii pot furniza date privind solvabilitatea sau seriozitatea unui potenţial partener de business. Dacă e vorba de o persoană fizică, se poate verifica trecutul profesional al acesteia (eventualele antecedente de delapidare a fondurilor firmelor la care a mai lucrat sau luarea unor decizii de business care au dus la pierderi sau falimente), dar şi cel personal (starea de sănătate, eventuale vicii). Dacă viitorul partener este o firmă, vor fi cercetate bonitatea acesteia, activele, eventualele cesiuni fictive, istoricul creditelor contractate, orice tip de fraude în care compania a fost implicată.

Date despre concurenţă şi angajaţi

Detectivii se pot ocupa de monitorizarea concurenţei - sistemul de organizare a vânzărilor, numărul de comenzi livrat pe o anumită perioadă, dotările tehnice, calitatea, preţurile de producţie şi de vânzare a produselor sau serviciilor livrate de concurenţă, comportamentul angajaţilor concurenţei faţă de clienţi, chiar şi nemulţumirile salariaţilor faţă de angajator.

De asemenea, se poate face verificarea fidelităţii angajaţilor şi a respectării de către aceştia a clauzelor de confidenţialitate, sustragerea de bunuri aparţinând companiei, comportamentul privat al angajatului care ar putea prejudicia interesele şi imaginea publică a angajatorului, corectitudinea sa.

Potrivit estimărilor unuia dintre detectivii contactaţi, 95% dintre clienţii săi sunt acum persoane juridice. Altul spune că, în continuare, jumătate dintre clienţi sunt, totuşi, persoane fizice, altul – că ponderea acestora din total nu depăşeşte 20%. Aşadar, cifrele avansate de agenţiile de investigaţii nu pot fi valabile la nivelul întregii pieţe . Ţinând cont de numărul destul de mare de detectivi licenţiaţi din ţară şi de maturizarea pieţei din ultimii ani (datorată, parţial, legii privind exercitarea acestei profesii, dar şi complexităţii crescute a cazurilor abordate), atât agenţiile, cât şi clienţii au început să se rafineze şi să abordeze problema nişat.

Ne puteți urmări și pe Google News