Cum să-ți creezi o rutină personalizată de îngrijire a pielii
- Nicolae Comănescu
- 29 noiembrie 2024, 15:43
Consideră-te norocoasă dacă ești una dintre puținele persoane binecuvântate genetic cu o piele perfectă, curată și luminoasă. Însă chiar și cu gene bune, respectarea unei rutine adecvate de îngrijire a pielii este esențială. Fără o astfel de rutină, pielii îi pot lipsi nutrienții esențiali și vitaminele, ca să arate cât mai bine și să îmbătrânească frumos. Dar, cu atât de multe tipuri diferite de produse de îngrijire a tenului disponibile astăzi, crearea unei rutine adecvate poate fi o provocare.
O rutină bine pusă la punct nu trebuie să cuprindă o mulțime de pași, ci mai degrabă să fie concepută pentru a răspunde nevoilor specifice ale tenului tău. Bineînțeles, tipul de piele și problemele tale ar trebui să influențeze produsele de îngrijire pe care le alegi. Iată câteva sfaturi despre cum să-ți creezi o rutină personalizată care să funcționeze pentru tine.
Cunoaște-ți tipul de piele și identifică orice probleme ale acesteia
Cunoașterea tipului de piele este esențială pentru a beneficia din plin de o rutină de îngrijire. Nu toate tipurile de piele sunt la fel, iar utilizarea unor produse și ingrediente inadecvate poate face mai mult rău decât bine. Poți efectua o analiza a tenului pe față curată pentru a determina tipul de piele. În primul rând, spală-ți fața cu un produs de curățare delicat și usuc-o prin tapotare. Apoi, după 30 de minute, evaluează vizual pielea:
- Pielea normală nu va arăta deloc grasă, uscată sau cu zone înroșite;
- Pielea uscată se va simți probabil strânsă sau uscată și poate avea chiar zone descuamate;
- Pielea grasă pare lucioasă, cu un reziduu de sebum pe ten, în special în zona T;
- Pielea mixtă este parțial uscată și parțial grasă;
- Pielea sensibilă este roșie, inflamată.
Odată ce ți-ai identificat tipul de ten, este timpul să stabilești care sunt cele mai presante probleme ale pielii tale. De exemplu, pielea îmbătrânită are probabil nevoie de un plus de colagen și hidratare, în timp ce pielea cu tendință acneică are nevoie de mai multe ingrediente matifiante și care curăță coșurile. Pe de altă parte, pielea afectată de hiperpigmentare necesită ingrediente iluminatoare și exfoliante pentru a atenua aspectul decolorat. Prin identificarea problemelor pielii tale, poți selecta produsele și ingredientele potrivite.
Ordinea corectă pentru produsele de îngrijire a pielii
Primul pas în orice rutină de îngrijire a pielii ar trebui să înceapă întotdeauna cu spălarea. O curățare regulată îndepărtează murdăria, excesul de sebum, machiajul și crema de protecție solară și pregătește terenul pentru produsele pe care pielea le va primi în continuare. În timp ce majoritatea tipurilor de piele au nevoie de curățare dimineața și seara, persoanele cu tenul uscat pot considera că o rutină de spălare a feței de două ori pe zi este un pic cam dură, insă pot apela la un cleanser cu acțiune foarte blândă.
Un pas următor poate fi un serum. Serumurile de îngrijire a pielii, pe care le poți folosi atât dimineața, cât și seara, sunt o componentă esențială pe care vei dori să o iei în considerare atunci când îți construiești rutina personalizată. Aceste produse tratează și protejează pielea, furnizând în același timp ingrediente active puternice care vizează numeroase probleme cutanate specifice, de la pete închise la culoare și linii fine până la daunele cauzate de soare sau alți factori de mediu.
Toate tipurile de ten, chiar și cel gras, au nevoie de hidratare. Principiul de bază din spatele unor creme de fata bune, indiferent cât de lejere sau bogate sunt, este rehidratarea pielii și catifelarea acesteia prin prevenirea pierderii de apă. Utilizarea unei creme hidratante adecvate tenului tău dimineața și seara este esențială pentru a menține pielea bine hidratată, suplă și protejată, mai ales că aceasta își pierde capacitatea naturală de a reține umiditatea odată cu înaintarea în vârstă.
Pentru multe tipuri de piele, o cremă hidratantă non-comedogenică, fără ulei și fără parfum își va face treaba, dar poți aplica și o cremă hidratantă cu ingrediente suplimentare care vizează o nevoie specifică. Printre ingredientele eficiente ale cremelor hidratante se numără ceramidele, care creează o barieră cutanată puternică, și acidul hialuronic, care umple și rehidratează pielea.
Cheia este să găsești o rutină pe care să o poți respecta și care să abordeze problemele specifice ale pielii tale. Prin înțelegerea tipului tău de piele, prin stabilirea obiectivelor tale de îngrijire și prin alegerea produselor potrivite, îți poți crea o rutină personalizată care va face ca tenul tău să arate cât mai bine.