Cum să slăbești fără să renunți la micile plăceri. Sfaturi prețioase de la nutriționiști

Sursa foto: Dreamstime.com

Oricât de mult ne dorim să slăbim, weekendul este perioada în care simțim nevoia unui răsfăț culinar. De cele mai multe ori apelăm la meniurile mai generoase și la dulciuri, mai ales atunci când nu stăm acasă. Doctorul Mihaela Bilic ne oferă câteva sfaturi pentru a ne putea răsfăța la sfârșit de săptămână, fără să dăm peste cap dieta.

Dietele sunt, de cele mai multe ori, extrem de stricte și nu prea permit răsfățuri culinare. Dulciurile sunt acceptate în puține dintre ele, iar acestea par a fi cea mai mare ispită atunci când dorim să slăbim.

Doctorul Mihaela Bilic susține că nu ar trebui să ne refuzăm micile plăceri, însă trebuie să compensăm orice abatere de la o dietă echilibrată. Ea este de părere că a abaterile nu sunt neapărat o tragedie dacă știm cum să compensăm lucrurile. Este conștientă că weekendul pare a fi cea mai vulnerabilă perioadă, mai ales dacă decidem să ieșim cu familia la masă.

„Cu siguranță meniul de la sfârșit de săptămână este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare. Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cântar? Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie”, spune nutriționistul.

Dacă ți-ai făcut micile pofte culinare în weekend, ai grijă să compensezi balanța

Dr. Mihaela Bilic ne garantează că nu ne îngrășăm dintr-o singură masă mai copioasă și nici nu slăbim dacă sărim peste ea. Important este să echilibrăm alimentația noastră.

„Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe o perioadă de 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână. Dacă azi ați cheltuit un “buget” de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria”, spune dr. Mihaela Bilic.

Nutriționistul precizează că mesele care vor compensa micul răsfăț trebuie să fie ușoare, pentru a ajuta la digestie. Dacă ai servit o masă alcătuită din trei feluri de mâncare plus desert, următoarea zi consumă multe lichide pentru a ajuta digestia. La masa de prânz optează pentru o supă sau un iaurt. Atât îți poți permite după un răsfăț pe cinste.

Variante pentru a nu te îngrășa după o masă copioasă

Dacă varianta prezentată mai sus nu vă încântă așa de mult, nutriționistul Mihaela Bilic vă oferă o a doua opțiune. Puteți mânca mai puțin în zilele dinaintea ospățului, după cum spune și proverbul „bani albi pentru zile negre”.

„În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi-două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend”, precizează nutriționistul.

O altă variantă ar fi ca mesele îmbelșugate să nu fie o rutină, ci doar o excepție de la regulă. Nutriționistul susține că este important să respectăm o dietă sănătoasă și echilibrată în proporție de 80%.

„Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Dacă faceți din ele un obicei, sigur apar și problemele!”, precizează dr. Bilic pe pagina personală de Facebook.