Cum să pleci în vacanţă cu agentul de turism după tine
- Adam Popescu
- 22 august 2010, 00:10
Dacă până acum, românii căutau destinaţii exotice, care se bucură de aprecierea a numeroşi turişti, acum gusturile încep să se schimbe: oamenii caută locuri în care nu ajunge oricine, însă în care poţi beneficia non-stop de serviciile unui agent a cărui sarcină este să ofere vacanţa de vis clientului său.
Vacanţele la cheie nu sunt chiar pentru orice buzunar.
"Cel mai ieftin sejur tailor made pentru două persoane a costat 1.700 euro şi a inclus transport cu avionul, efectuat de o companie de linie, închirierea unui autoturism pe perioada sejurului şi cazarea timp de 8 nopţi în hoteluri de 3 şi 4 stele, cu mic dejun inclus. Sejurul a fost un circuit care a început la Sevilla, a continuat în zona Granada şi s-a terminat în Marbella, cu câteva zile alocate pentru plajă", ne-au spus reprezentanţii Jet Set Planner, companie care oferă vacanţe la cheie.
Pentru un sejur "tailor made", adică alcătuit strict în funcţie de solicitările clientului, de 7 nopţi, într-un hotel de 5 stele, turistul scoate din buzunar 2.500 euro pentru 2 persoane (fără transport) şi 3.000 euro, cu transport inclus. Tarifele variază în funcţie de zonă.
În ceea ce priveşte transportul, agentul de turism va avea grijă ca turiştii să fie aşteptaţi de maşină în faţa hotelului sau ca un avion de mici dimensiuni să fie gata de decolare, la ora fixată de aceştia.
Vacanţe pentru oameni cu bani
Având în vedere preţurile, clientela se împarte în două segmente. Pe de o parte, sunt oamenii cu foarte mulţi bani, care călătoresc destul de des în interes de afaceri şi care au nevoie de servicii excelente, flexibilitate, rapiditate, confidenţialitate, atunci când îşi planifică o călătorie. "În general, aceşti clienţi stiu exact ce vor, au nevoie doar de o persoană care să pună în practică dorinţele lor şi care, în plus, să fie extrem de discretă", explică rerezentanţii operatorului de turism.
Celălalt segment de clienţi nu se deosebeşte foarte mult de primul: sunt tot oameni cu bani, însă îşi doresc ca, în vacanţe, să descopere ceva nou, nu să umble pe aceleaşi cărări bătătorite de alte milioane de turişti. Astfel, ei evită cursele charter, nu sunt fani ai pachetelor turistice sau ai hotelurilor care oferă servicii all inclusive. "În general, aceşti clienţi au fost obişnuiţi să îşi "construiască" singuri vacanţele cu ajutorul internetului, unii dintre ei fiind chiar pasionaţi de acest lucru: petrec ore bune în faţa calculatorului încercând să găsească cele mai bune oferte şi cel mai bun raport calitate / pret. De obicei, ei se hotărăsc destul de greu şi au nevoie de o diversitate foarte mare în prezentarea ofertelor", spun reprezentanţii Jet Set Planner.
Cazarea ieftină compensează transportul scump
Acest gen de clienţi îşi planifică vacanţele cu doar câteva zile înainte: un fel de ofertă last minute de lux, fie că vorbim de sejururi petrecute în insula Capri sau în Insulele Ciclade din Grecia. Dar clienţii nu ocolesc nici marile oraşe, cum sunt Londra, Viena sau Munchen.
Cei care ocolesc destinaţii mai îndepărtate, cum ar fi sălbatica Africa, din cauza costurilor de securitate ridicate şi a riscurilor la adresa sănătăţii, trebuie să ştie că, de cele mai multe ori, costurile ridicate legate de transport sunt compensate de tarifele de cazare mai mici.
"Destinaţiile mai riscante sunt de obicei destinaţii foarte îndepărtate. Este normal să fie mai scumpe, în primul rând prin costul de transport mai ridicat, care ajunge la cel puţin 1.000 euro/persoană. În unele cazuri, costul ridicat al transportului compensează cu tariful destul de mic plătit pentru cazare. Bineînţeles că, la toate acestea, se adaugă cheltuielile cu viza, asigurările de sănătate, vaccinurile obligatorii etc.", au adăugat tour-operatorii. Destinaţii de vis
În insulele Ciclade, turiştii pot scăpa de aglomeraţie şi pot beneficia de lipsa confortului oferit de modernitate. De exemplu, partea nordică a insulei Folegandros nu este conectată la sistemul de electrificare, iar pe insulă nu există decât un singur bancomat şi niciun sediu de bancă.
Şi cum grecii sunt buni comercianţi, ei reuşesc să te convingă să urci pe vârful unui deal, la 200 de metri deasupra mării şi să stai să admiri apa limpede ca cristalul. O cameră dublă din care poţi privi marea costă între 150 şi 220 de euro pe noapte, iar pentru cazarea într-un bungalou turistul va plăti cam 190 de euro/noapte.
În Syros, una dintre cele mai mici insule Ciclade, dar cea mai populată dintre acestea, cazarea e mai ieftină. Aici, tarifele variază între 60 de euro, pentru o noapte petrecută într-un apartament, 100 de euro, pentru o noapte de odihnă într-un conac cu aer antic, şi 135 de euro, pentru a dormi o noapte într-o casă de oaspeţi neoclasică.
Ceva mai scumpă este o destinaţie puţin cunoscută: Taroudant, un oraş din Maroc, supranumit “bunica lui Marrakech”, graţie asemănărilor dintre cele două localităţi. La un hotel de lux o cameră dublă se poate închiria la preţuri începând cu 500 de euro, cu demipensiune. Aceeaşi cameră, amplasată într-un hotel de abia inaugurat costă cel puţin 120 de euro pe noapte. Acelaşi tarif este afişat şi de proprietarii de bungalouri, care oferă turiştilor şi micul dejun.