Cum să pierzi miliarde de euro. Topul celor mai mari gafe financiare

Cum să pierzi miliarde de euro. Topul celor mai mari gafe financiare

Erori de calcul, declaraţii ale oamenilor de afaceri sau ale politicienilor şi neatenţia traderilor au dus, de-a lungul timpului, la pierderi de miliarde de euro prin simpla apăsare a unei taste.

Publicaţia franceză "La Tribune" a realizat lista celor mai mari gafe din lumea finanţelor, care au provocat adevărate cutremure în piaţă.

  • 10 noiembrie 2011 - S&P scade ratingul Franţei

Agenţia de rating Standard and Poor's (S&P) a anunţat că Franţa a pierdut ratingul "triplu A". Informaţia a stârnit îngrijorare pe plan internaţional şi furie în Franţa, unde a fost declanşată o anchetă. Agenţia S&P a recunoscut că, "în urma unei erori tehnice", un mesaj care anunţa scăderea ratingului Franţei a fost trimis unor abonaţi.

  • August 2006 - Mizuho vinde 610.000 de acţiuni pentru 1 yen

Un trader al agenţiei Mizuho Securities a vândut, din greşeală, 610.000 de acţiuni ale unei firme de recrutare nou intrată pe Bursă. Pentru 1 yen! Cum a fost posibil acest lucru? Bărbatul a vrut, de fapt, să vândă o acţiune pentru 610.000 de yeni. Sistemul informatic al Bursei a ignorat tentativa de anulare a ordinului de vânzare eronat, astfel încât acţiunea a generat pierderi semnificative.

  • 15 martie 2011 - Gafa lui DSK

Când eşti şeful FMI, ar fi bine să-ţi cântăreşti cuvintele. Dominique Strauss Khan a aflat acest lucru pe propria piele. După ce FMI a acordat ajutor financiar Greciei, DSK a făcut declaraţii deplasate la televizor: "Realitatea este că oamenii aceştia sunt în rahat. Este foarte grav. Grecii nu-şi plătesc impozitele, este un sport naţional să nu-ţi plăteşti impozitele în Grecia. Dacă nu interveneam când ne-au cerut-o, în ultimul moment, ar fi căzut în prăpastie".

  • Mai 2010 - Degetele "groase" care scăzut cu 10% Dow Jones

Timp de patru minute, indicele Dow Jones a trecut sub nivelul de 10.000 de puncte. O scădere vertiginoasă de 10%, produsă de un trader Citibank, cu "degete groase". Printr-o eroare de tastare, el a pus pe piaţă 16 miliarde de acţiuni Procter & Gamble, în loc de 16 milioane, înjumătăţind valoarea de piaţă a companiei.

  • 2 martie 2006 - Şi Google greşeşte

Compania Google a publicat o previziune a cifrei sale de afaceri, pe care o estima la 9,5 miliarde în 2006, de la 6 miliarde de dolari în 2005. Ulterior, Google a trebuit să explice eroarea, rectificând suma: era vorba despre 6,8 miliarde.

  • 1 noiembrie 2011 - 55 de miliarde de euro datorie, şterse pentru Germania

În sfârşit o veste bună! Dupa naţionalizarea bancii Hypo Real Estate (HRE) în 2009, Berlinul a transferat activele toxice şi pe cele non strategice într-o altă structură, a statului federal, denumita FMS Wertmanagement (FMSW). Pasivul acesteia a fost crescut, printr-o eroare de calcul, cu 55,5 miliarde de euro.

  • Iulie 1998 - Cotul pe tastatură de la Salomon Brothers

Un cot uitat pe tastatură te poate costa foarte mult. În anul 1998, un trader din cadrul Salomon Brothers a introdus de 145 de ori acelaşi ordin de vânzare, după ce a rămas cu un cot pe tastatură. Dobânda la obligaţiunile pe zece ani a scăzut atunci cu 1,4 puncte.

Ne puteți urmări și pe Google News