Cum să păstrezi ceapa peste iarnă. Metode probate, una nu se strică
- Emma Cristescu
- 1 noiembrie 2024, 15:31
Ceapa a devenit leguma de bază în diverse preparate încă din Antichitate, în casele romanilor și ale grecilor. În Țările române, această legumă a ajuns în Evul Mediu, iar de atunci toate gospodinele o folosesc în rețete.
Cât rezistă ceapa
Ceapa de toamnă, bine uscată, rezistă până la 4 au 6 luni dacă este depozitată în condiții optime. Coaja ei se usucă în proporție de peste 98% și păstrează bulbul din interior suculent și sănătos. Trebuie să lași această legumă să se usuce bine după ce o recoltezi din grădină, într-un spațiu bine aerisit, la soare și la o temperatură de cel mult 25 – 27 de grade Celsius. Ceapa plină de noroi după ploaie nu se usucă prea bine și nu va rezista peste iarnă.
Această legumă nu se păstrează nici la frigider, nici în beciurile umede, nici la congelator. Spațiile reci și umede distrug aroma cepei și favorizează apariția mucegaiului. Ea trebuie ținută doar în saci de pânză din materiale naturale (cânepă sau in), în lădițe de lemn sau în cutii de carton perforate.
Cum să păstrezi ceapa peste iarnă
O soluție este să lași ceapa să se usuce bine cu tot cu codițe sau cumpără din piață ceapă uscată cu codițe mai lungi. Ea rezistă minimum 3 luni, dacă este ținută într-un spațiu răcoros, lipsit de umezeală și ferită de soare. Trebuie să o verifici des să nu se mucegăiască.
Ceapa bine uscată se rezistă câteva luni de zile și în săculeți de pânză din in sau din cânepă. Se pun cel mult 10 – 15 cepe într-un săculeț și se depozitează într-o cămară răcoroasă și uscată. În cămară, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 10 – 15 grade Celsius. Și dresurile subțiri din poliamidă sunt o metodă prin care se depozitează corect această legumă pentru 3 – 5 luni. Cepele trebuie să stea cât mai răsfirate și să nu se atingă.
Congelarea, o metodă bună, dar pe termen scurt
Și congelarea este o metodă bună, dar doar termen scurt și pentru o cantitate mică de ceapă. O poți congela în cutii alimentare, curățată și spălată bine. O altă soluție este călirea ei în ulei. Ea poate fi călită la tigaie cu foarte puțin ulei până devine aurie. Apoi se pune în borcane se presară cu sare deasupra și se închid capacele.
Ceapa călită la borcan poate fi păstrată într-o cămară rece, la fel ca zacusca. Ea se poate adăuga la tocănițe, carne tocată, cârnați, fripturi și sosuri.