Cum să nu fiţi victima unui malpraxis

Cum să nu fiţi victima unui malpraxis

Interesaţi-vă ce experienţă are medicul care vă tratează şi cât de uşor este de găsit în spitalul în care lucrează.

Un doctor priceput nu este neapărat o somitate în domeniul medical. Când alegeţi un medic care să vă trateze, nu vă orientaţi doar după titlurile obţinute de acesta. CV-urile pot fi înşelătoare. Interesaţi-vă mai degrabă ce experienţă are în efectuarea intervenţiei pe care urmează să o faceţi, cum obişnuieşte să comunice cu pacienţii, cât este de disponibil.

Este de preferat un medic care are un program fix decât unul care vă spune că îl găsiţi oricând la policlinică sau în spital. Când doriţi să obţineţi referinţe despre un doctor, cereţi informaţ ii de la foşti pacienţi ai medicului respectiv, întrebaţi doctorul de familie sau chiar rezidenţii din spitalul în care urmează să vă trataţi.

Pasul 1: Aflaţi păreri de la foşti pacienţi de-ai săi

Cea mai bună metodă de a vă feri de un malpraxis este să vă informaţi despre medicul care urmează să vă trateze ori să vă facă o anumită intervenţie. „Cele mai multe informaţii le poate da un pacient care a mai avut de-a face cu medicul ales“, este de părere chirurgul Alin Apostol, de la Spitalul Elias, din Bucureşti.

Dacă nu ştiţi cărui medic să vă adresaţi pentru o anumită intervenţie, cel mai la îndemână este să întrebaţi medicul de familie. Vă puteţi da seama dacă acesta este corect cu dumneavoastră, în măsura în care vă pune la dispoziţie mai multe alternative. „Când medicul de familie încearcă să vă impună un specialist, ar trebui să-l priviţi cu suspiciune. Este important să vi se ofere alternative“, consideră medicul Alina Popescu, de la clinica privată Proctoline din Bucureşti.

Internetul poate fi, de asemenea, o soluţie, atunci când vreţi să obţineţi informaţii despre un anumit medic. Puteţi accesa forumuri unde sunt postate comentarii despre doctori sau chiar siteurile spitalelor, dacă acestea există. „În mod normal, pacienţii ar trebui să poată verifica pe site-ul spitalului ce experienţă are un anumit medic, ce rată de mortalitate înregistrează, ce fel de intervenţii face, care este complexitatea acestora şi rata succesului“, comentează medicul Luminiţa Iliuţă, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“, din Bucureşti.

Pasul 2: Interesaţi-vă cât de solicitat este medicul respectiv

Un medic bun va fi solicitat de mulţi pacienţi şi de multe clinici private.

„Dacă la spitalul public este coadă la uşa lui, iar în privat are făcute programă ri pe o lună, înseamnă că este un medic căutat şi are experienţă“, susţine dr. Bogdan Dorobăţ, specialist în radiologie intervenţională la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Pasul 3: Verificaţi-i disponibilitatea

Succesul unui tratament depinde şi de cantitatea de informaţii pe care medicul o oferă pacientului. Contează să aibă răbdare cu pacientul pe care îl tratează şi să-l monitorizeze pe o perioadă mai lungă de timp. „Un medic priceput explică pacientului la ce să se aştepte când începe un tratament, ce reacţii va avea, ce importanţă are pentru organism terapia respectivă“, consideră dr. Alina Popescu, gastroenterolog la clinica Proctoline din Bucureşti.

O altă caracteristică importantă pe care ar trebui să o urmăriţi la un medic ar fi interesul acestuia de a vă reevalua. Un specialist care-şi dă interesul vrea să vadă rezultatele tratamentului pe care vi l-a prescris, aşa că o să vă reprogrameze. „Unele date medicale sau chiar reacţii adverse apar pe parcursul unui tratament. Este esenţial ca pacientul să fie reevaluat“, susţine medicul Alina Popescu.

În caz că apar probleme cu tratamentul prescris, este important să puteţi da uşor de medic. Dacă nu este genul de doctor care-şi lasă numărul de mobil pacienţilor, asiguraţi-vă ca are un orar fix. „Nu vă lăsaţi pasaţi! Este de preferat să vă specifice între ce ore îl găsiţi la cabinet decât să vi se spună «veniţi mâine» ori «mă găsiţi oricând»“, sugerează medicul Alina Popescu.

Pasul 4: Folosiţi-vă flerul

La consultaţie puteţi intui cu ce fel de medic aveţi de-a face. Astfel, puteţi vedea cât este de răbdător, dacă este organizat, cum se comportă cu cei din jurul său (asistente, infirmiere, secretară) ori cât de sigur este pe el când vorbeşte. „Un medic bun este în stare să-i explice pacientului, pe înţelesul acestuia, la ce proceduri va fi supus“, este de părere medicul Alina Popescu.

Pasul 5: Întrebaţi medicii rezidenţi

Medicii tineri vă pot ajuta cu informaţii despre specialistul la care doriţi să vă trataţi ori să vă operaţi. Ei cunosc multe detalii din interiorul spitalului.

Ne puteți urmări și pe Google News