Cum să faci cele mai pufoase clătite. Evită aceste cinci greșeli
- Nicolae Comănescu
- 30 ianuarie 2022, 21:03
Foarte multă lume prepară celebrele clătite, dar, totodată, mulți comit frecvent câteva greșeli care nu duc la cele mai bune rezultate ale acestui desert.
Toată lumea adoră clătitele, mai ales că ele sunt un desert ușor de preparat, chiar banal. Asta în teorie, pentru că practic, foarte multă lume comite mici greșeli care nu duc la rezultatele scontate. Iată cinci sfaturi pentru a evita erorile de preparare a clătitelor.
- Amestecarea excesivă a aluatului
Știți acel impuls pe care îl aveți de a continua să amestecați aluatul până când nu mai sunt cocoloașe și este complet neted? Luptă-te cu el cât de tare poți. De fapt, evită-l în totalitate.
Atunci când amesteci ingredientele umede și uscate, glutenul începe să se dezvolte. Și cu cât amesteci mai mult aluatul, cu atât mai mult glutenul continuă să se dezvolte. Deci, ce se întâmplă? Rezultatul unui aluat suprasolicitat duce la o grămadă de clătite tari în loc de unele pufoase, la care visai atât de mult.
Urmați acest sfat: Amestecați aluatul doar până când ingredientele umede și cele uscate sunt combinate și nu mai există șuvițe vizibile de făină. Probabil că aluatul va fi plin de cocoloașe, iar asta este în regulă.
- Nu lași aluatul să se odihnească suficient
Ești atât de nerăbdător să mănânci clătite, încât ți se pare o glumă crudă să mai aștepți un pic. Este un pas mic, dar crucial și care nu trebuie sări. Indiferent de cât de foame vă este. Perioada de repaus, care poate varia între cinci și 30 de minute, în funcție de rețetă, are două roluri. Glutenul care a fost activat în timpul amestecării se odihnește și se relaxează și, de asemenea, moleculele de amidon din făină absorb lichidul din aluat, dându-i în cele din urmă o consistență mai groasă.
- Nu începeți cu o tigaie suficient de fierbinte
O clătită perfectă trebuie să fie delicată și crocantă, cu un interior moale și pufos. Dar dacă începi cu o tigaie care nu este suficient de fierbinte, în loc să formezi un exterior ușor crocant, aluatul va începe să absoarbă untul sau uleiul care se află în tigaie și va deveni gras.
Dați-i timp tigăii să se încingă bine și uniform. Înainte de a adăuga aluatul tigaia, untul sau uleiul trebuie să fie foarte fierbinte, dar nu fumegând. Dacă nu sunteți destul de sigur că tigaia este suficient de fierbinte, nu vă fie teamă să faceți mai întâi o mică clătită de test.
- Flacăra de la aragaz este prea mare
Căldura mare nu gătește clătitele mai repede, ci le gătește neuniform, cu partea exterioară arsă. Tigaia trebuie să fie fierbinte, dar nu faceți greșeala de a seta temperatura prea mare. În acest caz, este posibil ca partea de jos să se ardă, în timp ce interiorul rămâne crud.
Setarea aragazului la temperatura potrivită este una dintre cheile pentru clătite grozave. Tigaia trebuie să fie fierbinte, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie dată la maximum. Pentru o clătită bine gătită, cu exteriorul auriu și interiorul moale și bine coaptă, mențineți focul la mediu.
- Întoarcerea clătitelor prea devreme și prea des
S-ar putea să fiți nerăbdători să le întoarceți imediat ce încep să apară bulele, dar nu este chiar momentul. Mai lasă-le încă un minut.
Clătitele ar trebui să fie întoarse o singură dată, și numai o singură dată, în timpul gătitului. Și atâta timp cât nu le-ați întors prea repede, nu va fi nevoie să le întoarceți mai mult decât atât. Întoarcerea clătitelor de prea multe ori le face să se dezumfle, pierzând astfel o parte din acea minunată textură pufoasă.