Odată cu venirea sezonului de toamnă, multe gospodine încep să pregătească diverse delicatese, bune de păstrat pentru iarnă. Pe lângă murături, există nenumărate rețete de gemuri sau dulcețuri pe care bucătăresele le pregătesc în această perioadă. Unul dintre acestea este gemul de pere. Iată cum poți face cea mai bună marmeladă de pere, fără a adăuga conservanți.
Marmelada de pere poate fi desertul ideal pentru oricine, mai ales că aceasta are o aromă intensă de vanilie, acompaniată de scorțișoară și cuișoare.
Ingrediente marmeladă de pere
- 1 kg pere;
- 100 g zahăr;
- 100 ml apă;
- scorțișoară;
- cuișoare;
- vanilie;
- anason stelat;
- lamâie;
- un praf de sare.
Din aceste ingrediente vor ieși aproximativ două borcane de marmeladă.
Cu prepari cea mai bună marmeladă
Primul pas este acela de selecție a perelor. E important de știu că ele nu trebuie curățate de coajă, deoarece în aceasta este concentrată pectina, adică agentul natural de îngroșare (gelificare) al gemului.
Perele trebuie spălate bine, curățate de mijloc și tăiate în sferturi cât mai mici. Pentru ca perele să nu se oxideze, le puteți pune pe acelea curățate deja în apă cu zeamă de lămâie.
După ce perele sunt gata, într-o oală se pune zahărul, alături de scorțișoară, cuișoare, vanilie și de anasonul stelat. Apoi se adaugă perele. Ulterior, oala se pune pe foc și se amestecă treptat în ea.
Lăsați marmalada să fiarbă timp de 20 de minute, până când perele devin moi și bine fierte. După ce și acest proces este gata, mirodeniile trebuie scoase.
Cum ajungi la consistența dorită
În final, perele se iau și se pun într-un vas în care poate fi folosit mixerul. Apoi, pentru a forma o pastă consistentă, nu foarte fină, mixăm cu mixerul de două-trei ori. Ulterior, pireul obținut se pune înapoi pe foc, până ce dă în clocot de două-trei ori.
Cel mai simplu mod de a vedea cât trebuie ținută la fiert marmelada este prin folosirea unui termometru de cofetărie, astfel încât să poată fi urmărite gradațiile acestuia. La 105 grade Celsius se atinge stadiul de gem, moment în care putem opri focul.
Marmelada nu trebuie fiartă foarte mult, deoarece zahărul se va carameliza, iar astfel culoarea perelor se va închide, dând un aspect neplăcut, potrivit Savori Urbane.