Cum să decorezi masa cu oliviere, farfurii, pahare și tacâmuri de calitate

Cum să decorezi masa cu oliviere, farfurii, pahare și tacâmuri de calitate

De Crăciun, de Revelion sau de Paște, de o zi de naștere sau orice alt eveniment important, plăcerea unei mese în familie sau alături de prieteni este prezența, iar decorarea mesei devine esențială.

Sărbătorile de orice fel sunt o oportunitate de a împărtăși momente de bucurie cu familia și de a-i vedea pe cei dragi laolaltă. Așadar, plănuiești o reuniune grozavă cu familia sau prietenii și speri să-i impresionezi?

Festivă, magică, elegantă sau tradițională, fiecare masă conține elemente esențiale pentru un mix perfect. Ai grijă, totuși, să eviți anumite capcane care ar putea transforma petrecerea ta într-un fiasco. Iată sfaturi de reținut pentru a decora cu succes masă festivă!

Primul pas: alegerea feței de masă. Esențial, dă tonul pentru întreaga ta masă de petrecere. Poți opta pentru culori tradiționale: verde și roșu pentru Crăciun, negru, auriu sau argintiu pentru Revelion, pastel pentru Paște și așa mai departe. Totuși, poți să ieși în evidență, optând pentru culori la fel de festive, dar mai originale, precum roz fucsia, mov, albastru. În fine, nimic nu te împiedică să optezi pentru neutralitatea unei fețe de masă albă, care îți permite să pui orice decorațiune pentru restul decorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte accesorii pot completa fața de masă, precum traversa de masă. Ai grijă, în acest caz, să nu juxtapui prea multe modele. Dacă fața de masă este multicoloră, este indicat să alegi o traversă de masă uni, sau cu modele ton pe ton, într-o culoare care să amintescă pe cea a feței de masă. Dimpotrivă, o față de masă simplă poate fi împodobită cu o traversă de masă colorata.

În sfârșit, șervețele originale pot da un aer jucăuș mesei tale. De exemplu, poți înlocui fața de masă, pentru a dezvălui frumoasa ta masă din lemn brut. Ultimul punct: nu uita să asortezi șervețelele cu textilele decorative din încăpere sau, dimpotrivă, să mizezi pe contraste.

Acum, află cum sa decorezi masa cu oliviere, farfurii, pahare si tacamuri de calitate. Masa festivă este sinonimă cu tacâmuri pentru ocazii speciale! Plăcerea unei mese festive înseamnă și tacâmuri care se folosesc rar.

Tacâmurile de calitate conferă imediat o eleganță aparte întregului aspect. Dacă este vorba de tacâmuri pe care le folosești rar, află cum să redai strălucirea pieselor tale. În lipsa argintăriei, inoxul reprezintă astăzi o alternativă de foarte bună calitate: argintiu, auriu, negru, colorat, cu model sau foarte simplu, găsim acum modele pentru toate buzunarele și toate gusturile.

În orice caz, nu uita să folosești câte o pereche de tacâmuri pentru fiecare fel de mâncare, punând tacâmurile care se vor folosi mai întâi în exterior, iar cele ce vor fi folosite ultimele cel mai aproape de farfurie. Cât despre tacâmurile de desert, acestea se pun între farfurie și pahare. De asemenea, este un prilej de a scoate tacâmurile speciale: cuțit și furculiță pentru pește, cuțit pentru unt etc.

Sărbătorile sunt și un prilej de a scoate în evidență cea mai frumoasă veselă – de multe ori cea oferită cu ocazia unei nunți sau a unei mutări. Din nou, aranjează toate farfuriile posibile: pentru aperitiv, ciorbă, fel principal, dar și mici farfurii pentru pâine și, pentru tușa finală, potriviți preparatele la veselă! Dacă este vorba de vase colorate - fără îndoială cele mai originale - va trebui neapărat să asortezi fața de masă la culoarea dominantă a farfuriilor. Altfel, riști să-ți amețești oaspeții!

Modelele sunt și ele o sursă de complexitate: optează, în acest caz, pentru fața de masă sobră sau, pentru a-ți simplifica sarcina, pentru o față de masă albă cu modele ton pe ton.

Nehotărâții pot alege vesela albă sau neagră. În acest caz, poți totuși să dai dovadă de originalitate alegând farfurii de forme originale: pătrate, ovale etc. La fel, vesela neagră va merge bine cu majoritatea decorațiunilor de masă. Gândește-te și la farfuriile de prezentare, care să fie așezate sub farfuriile de masă.

Cultura culinară sune că fiecare fel de mâncare trebuie să fie însoțit de un vin diferit. Pentru o masă festivă demnă de cele mai rafinate restaurante, va trebui să te conformezi acestui obicei mult apreciat, aliniind toate paharele necesare unei mese perfecte.

Pahar pentru vin roșu, roze, vin alb sau coupe pentru șampanie, fără a uită paharul cu apă, poți pune cel puțin cinci pahare! Ai grijă să nu supraîncarci masă, dar și să nu aglomerezi oaspeții, care ar putea să răstoarne paharele în timp ce întind mâna după pâine. Ai o oportunitate de a scoate paharele de cristal, dar ai grijă să nu le spargi! Cristalul, pe de altă parte, va merge bine doar cu tacâmurile din argint sau oțel inoxidabil de ultimă generație.

Dacă optezi pentru sticlă simplă, poți aduce un strop de originalitate, alegând variante colorate care să se asorteze absolut cu restul decorului! Detaliul care va da notă “extra” mesei: carafa cu apă sau vin, asortată cu sticlăria.

Pe masă sunt esențiale multe alte elemente: coș de pâine, oliviera, suport pentru cuțite etc. De ce să nu le faci elemente decorative în sine? Dacă ai optat pentru tacâmuri de argint, rețineți că există probabil oliviera potrivite. Din oțel inoxidabil, poți găsi și o olivieră cu aceleași modele ca și tacâmurile. Este detaliul care schimbă totul!

Coșul de pâine, la rândul sau, poate fi asortat cu fața de masă pentru consistență vizuală optimă. Dar poți alege și să transformi aceste elemente în obiecte decorative, prin adăugarea de panglici, elemente textile etc.

Indispensabilă pentru a decora o masă rotundă, piesa centrală este un element decorativ esențial. Pe o masă dreptunghiulară, evident că poți opta pentru o piesă centrală mare, sau mai multe, mai mici, care vor formă o linie decorativă în mijlocul mesei, ca un rând de masă. Poate o plantă sau floare, sau o compoziție mai originală, integrând obiecte, plante și lumânări. Mult succes!