Cum să cumperi un generator de curent?

Cum să cumperi un generator de curent?

Energia electrică este vitală în viețile noastre. De câte ori nu ai rămas fără curent în timp ce lucrai pe computer? De câte ori nu ai putut folosi diverse electrocasnice din casă din cauza întreruperilor de curent?

De multe ori, întreruperile de curent întâlnite nu doar în mediul rural, dar și în mediul urban, ne dau bătăi de cap. Depindem de curentul electric, iar importanța acestuia o valorificăm mai mult în situațiile în care apar întreruperi de curent. În articolul de astăzi vom vedea cum poți alege un generator electric și de ce aspecte să ții cont pentru o alegere optimă pentru tine și pentru nevoile tale.

Cum funcționează generatorul de curent?

Mecanismul funcționării unui generator electric se bazează pe transformarea energiei mecanice în energie electrică, forțând electronii din sursă să se schimbe în circuitul electric. Generatoarele electrice se împart în două mari categoriiꓽ dinamuri și alternatoare, astfel dinamurile produc curent continuu (adesea cu fluctuații sau întreruperi de tensiune sau de curent), iar alternatoarele, curent alternativ, care poate fi redresat de către un alt sistem.

Un generator se poate porni dintr-o cheie (ca la mașină) sau cum este în cazul celor care funcționează pe benzină, situație în care generatorul este dotat cu șoc manual, ce trebuie actionat la pornirea motorului. După pornire, partea electrică(dinamul) este antrenat pentru a oferi energia necesară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dinamul are în alcătuire un rotor și un stator, statorul este partea fixă, iar rotorul este partea mobilă, astfel, prin învârtirea rotorului în stator, se produce energie electrică. Statorul este prevăzut cu o bobină, aceasta fiind responsabilă de producerea curentului electric. Generatoarele au montate pe tabloul de comanda două sau trei prize, în care se pot introduce prelungitoare, pentru a transfera curentul de la generator la utilizator.

De ce să ții cont atunci când achiziționezi un generator electric

Dacă te-ai decis asupra achiziționării unui generator de curent, ia în considerare câteva aspecte importante, care te vor ajuta să faci o achiziție potrivită nevoilor tale. Îți poți stabili și un buget în care să te încadrezi, însă multe persoane cumpără fără a avea o suma exactă de bani alocată pentru cumpărarea unui generator. Să vedem, așadar, care sunt lucrurile la care să te uiți atunci când vrei un generator electricꓽ

● Tipul de combustibil folosit

Generatoarele de curent electric sunt acționate de motoare termice alimentate pe benzină sau motorina (diesel). În funcție de situație, se poate opta pentru o variantă, ambele având avantajele sale, alegerea facându-se în funcție de fiecare caz în parte.

● Tipul de tensiune

În funcție de tensiunea furnizată de un generator de curent, acesta poate fi de două feluri: → Generator de curent electric monofazat (230V); → Generator de curent electric trifazat ( 400 V și 230 V ).

● Tipul consumatorilor și puterea acestora

Consumatorii se împart în două mari grupeꓽ

→ consumatori inductivi – sunt consumatorii ce consumă mai mult curent la pornire decât pe parcursul funcționării, de exemplu frigiderul, boilerul, aerul condiționat, etc.

Este foarte important să se țină cont de tipul consumatorilor pe care îi avem în locația unde vom avea nevoie de un generator, astfel încât acesta să poată acoperi curentul de pornire al respectivilor consumatori, în caz contrar, generatorul nu va furniza puterea necesară pornirii consumatorului → consumatori rezistivi – sunt consumatorii ce nu consumă mai mult curent la pornire, cum sunt becurile cu filament, calorifele, televizoarele, cuptoarele electrice, plitele, etc.

Nu se va folosi un generator de curent trifazat unde curentul este monofazat. Pentru curentul trifazat, poate fi suficient un generator de curent de 3KW, iar pentru unul monofazat, minim 5KW (acestea au un cost de achiziție mai mare, justificat de dimensiuni, de greutatea generatorului, dar și de consumul acestuia și de modul de întreținere.