Cum sa beti de Sarbatori si sa nu vi se faca rau

Cum sa beti de Sarbatori si sa nu vi se faca rau

Alegeti bauturile usoare, nu consumati alcool pe stomacul gol si mergeti odihniti la petreceri.

Incepe maratonul petrecerilor si cel al vizitelor pe la rude! De Sarbatori, nu doar ca veti manca din belsug, dar veti consuma si mai mult alcool. Daca aveti de ales intre bauturile dulci si cele mai acrisoare, tineti minte ca cele dintai sunt inselatoare.

Lichiorurile, de exemplu, chiar daca par „inofensive”, au o concentratie ridicata de alcool. Daca nu beti in mod obisnuit, nu va luati la intrecere cu cei care consuma constant alcool. Organismul lor fabrica mai multe enzime capabile sa metabolizeze rapid alcoolul. Nu inlocuiti apa cu bautura, ci combinati-le. De asemenea, este esential sa mancati bine inainte sa beti alcool si sa fiti odihniti. Vinul si berea, mai usor de tolerat decat lichiorurile Whisky-ul, ginul, votca si lichiorul sunt baturi tari, cu incarcatura alcoolica mare, pe care ar fi de dorit sa le evitati. Mai usor de suportat pentru organism sunt vinul si berea. „Este mai bine sa le alegeti pe acestea din urma, mai ales daca nu consumati alcool in mod obisnuit. Sunt mai usor de tolerat”, spune medicul internist Doru Cristian Gavrila.

Fiecare persoana are organismul construit in asa fel incat poate sa suporte mai mult sau mai putin alcool. Astfel, nu va incapatanati sa beti cot la cot cu ceilalti invitati. Este cunoscut faptul ca unii se imbata dupa un pahar de vin, in timp ce altii pot „goli” fara probleme si o sticla intreaga. „Sa bei mult intr-o singura noapte poate fi mai periculos pentru ficat decat consumul zilnic de alcool”, considera doctorul Gavrila.

Varstnicii si femeile se imbata mai usor

Femeile sunt mai putin rezistente la bautura decat barbatii, de aceea ar trebui sa consume de doua ori mai putin alcool, recomanda specialistii. In comparatie cu organismul barbatilor, cel al femeilor fabrica mai putine enzime care descompun alcoolul. In aceeasi situatie este si organismul varstnicilor. „Nici femeilor, si nici batranilor nu le recomand mai mult de un pahar-doua de vin”, spune medicul internist Cristian Gavrila.

Pansati stomacul cu alimente

Un alt sfat este sa va hidratati corect si sa mancati bine inainte sa consumati bauturi alcoolice. Este important sa beti si apa, deoarece alcoolul deshidrateaza. In plus, apa scade densitatea alcoolului. Daca nu veti bea pe stomacul gol, absorbtia alcoolului in stomac va fi mai greoaie, explica medicii.  „Este bine sa „pansati” cu alimente stomacul, dar nu combinati mancarurile grase cu alcoolul. Pot sa apara colici biliare”, avertizeaza medicul Cristian Gavrila.

Nu consumati ulei inainte sa beti alcool. Legenda potrivit careia in felul acesta va veti imbata mai greu este falsa. „Intr-adevar se formeaza o pelicula protectoare pentru stomac, dar riscati sa va provocati varsaturi. Mai bine beti usor, in cantitati mici si cu pauze, astfel incat sa lasati timp organismului sa metabolizeze alcoolul”, va recomanda doctorul Cristian Gavrila.

Nu amestecati bauturile In niciun caz nu amestecati bauturile. Daca totusi ati exagerat si ati baut mai mult decat v-a permis organismul, tineti minte ca mesele bogate in proteine va ajuta sa va refaceti. Astfel, evitati grasimile si in niciun caz nu va orientati catre mancarurile de la fast-food: hamburgeri, cheeseburgeri, shaorma.

„Mancarurile grase suprasolicita ficatul si asa sensibilizat”, precizeaza medicul Cristian Gavrila. Dulciurile au si ele efect pozitiv. „Ceva dulce va ajuta sa va refaceti rezervele de glicogen, adica rezerva de energie a ficatului”, adauga medicul.

Ca sa va revigorati, puteti sa iesiti la aer, insa evitati plimbarile lungi si obositoare. „Mai bine stati o ora la orizontala si lasati ficatul sa se refaca”, va sfatuieste doctorul.

Ne puteți urmări și pe Google News