Cum reduci consumului de carburant. Orice șofer trebuie să știe asta

Cum reduci consumului de carburant. Orice șofer trebuie să știe asta Sursa: Dreamstime.com

Creșterea prețurilor la carburanți, din ultima perioadă, îi face pe mulți șoferi să se gândească la soluții de economisire. Oricine știe că stilul de conducere afectează implicit și consumul de benzină ori motorină. Există tehnici de șofat, la îndemâna oricui, care pot contribui la reducerea consumului de carburanți.

Orice șofer poate învăța, fără prea mult efort, să conducă în așa fel încât să facă o economie substanțială de carburant Este vorba despre tehnici simple prin care nu doar că se reduce consumul, dar prelungește durata de viață a mașinii și crește siguranța în trafic.

Orice șofer știe că pe măsură ce crește viteza de deplasare sporește și consumul de carburant. Drept urmare, dacă nu există vreun motiv întemeiat ca să vă grăbiți, este recomandat să reduceți viteza, fapt ce se va vedea și în rezervor.

Consumul de combustibil crește rapid la viteze de peste 70 de kilometri pe oră. Pentru vehiculele usoare, de exemplu, la fiecare zece kilometri parcurși cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră vă face să cheltuiți cu un leu mai mult la benzină. Reducerea vitezei cu 10 până la 20 de km pe oră poate Îmbunătăți economia de carburant cu 7% până la 14%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci când vă aflați pe autostradă se recomandă utilizarea controlului de croazieră care ajută la menținerea unei viteze constante. Se știe că nivelul de energie și implicit consumul cresc atunci când un vehicul accelerează.

Respectarea limitei de viteză, accelerarea și frânarea treptată pot ajuta la economisirea de combustibil cu 15% până la 30% la vitezele de pe autostrada și cu 10% - 40% în condiții de trafic aglomerat, cu stopuri și viraje. Pe de altă parte, reducerea vitezei la un nivel rezonabil vă confer mai multă siguranță în trafic.

Planificarea călătoriilor

O altă metodă de reducere a consumului este aceea de a face mai multe călătorii într-una, evitând oprirea și pornirea inutilă a vehiculului. Călătoriile mai scurte pot consuma de doua ori mai mult combustibil decât o singură călătorie lungă ce acoperă aceeași distanță.

Planificarea călătoriilor din vreme, reduce distanțele pe care le parcugeți și timpul în care conduceți cu motorul rece. Spre exemplu, dacă trebuie să mergeți la doctor, însă ar mai trebui să luați copilul de la școală și să faceți o serie de cumpărături, organizați-vă ziua în așa fel încât să nu fiți nevoiți să faceți mai multe drumuri, să integrați toate aceste activități într-un singur drum.

Reduceți încărcătura vehiculului

Greutatea suplimentară adăugată pe un vehicul crește și cantitatea de combustibil necesar pentru buna funcționare a mașinii. De exemplu, 100 de kilograme în plus în portbagaj va crește consumul cu 1%.

De asemenea, transportarea unei încărcături masive pe acoperișul mașinii va crește rezistența la înaintare, ceea ce implică și un consum mai mare de carburant cu 2% până la 8% în oraș, cu 6% până la 17% pe autostradă și cu 10% până la 25% la o viteză de 100 de kilometri pe oră.

Sistemele de feedback imediat

Pentru autoturismele main oi, producătorii au conceput diferite funcții care oferă feedback imediat șoferului, prin afișajele de la bordul vehiculelor.

Funcțiile de tip Eco Assist și HondaLink de la Honda implică un sistem care îi învață pe șoferi cum să conducă eficient și ce comportament să adopte pentru a reduce consumul de combustibil. De asemenea, pedala ECO de la Nissan oferă un indicator pe tabloul de bord și un mecanism de control al împingerii înapoi a pedalei de accelerație pentru a preveni creșterea turației motorului.

Specialiștii companiei au constatat că un comportament eficient la volan ajutat prin indidactorul de la bord ECO Pedal și de sistemul de asistență la condus poate crește eficiența consumului de carburant cu 5% până la 10%, după cum relatează dailydriven.ro.