Dotările mașinii pe care orice șofer le ignoră. Lipsa acestora se sancționează cu amenzi foarte mari
- Ionel Sclavone
- 16 ianuarie 2023, 06:34
Șoferii care nu se preocupă de dotările mașinilor, atunci când pornesc la drum, riscă amenzi usturătoare. Poliția rutieră face controale periodice și nu doar ca să verifice legalitatea documentelor șoferilor. Există mai multe aspecte care sunt verificate, iar dacă nu sunt conforme cu prevederile legale, sunt aplicate amenzi foarte mari.
Orice mașină care pornește la drum trebuie să fie dotată cu o serie de accesorii precum trusa de prim ajutor, cele două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, care formează kitul de siguranță. Acestea pot fi verificate, la orice control de rutină, de ofițerii din poliția rutieră care, în caz de neconformitate, aplică și amenzi destul de dure.
Conform Codului Rutier, șoferii care nu au mașinile echipate cu kit de siguranță riscă amenzi considerabile. Lipsa trusei medicale, a extinctorului sau a triunghiurilor reflectorizante pot aduce șoferilor amenzi care se încadrează în casa a II-a de sancţiuni cu patru sau cinci puncte-amendă. Astfel, valoarea amenzii, în astfel de cazuri poate porni de la 590 de lei până la 725 de lei.
Prețul unui kit de siguranță pentru autoturism pornește de la suma de 150 de lei, iar variantele premium ajung și la 500 de lei. Acesta este deosebit de important în caz de accident sau incendiu.
Prin Ordinul nr. 987/2007 este stabilit conținutul trusei sanitare auto și condițiile în care trebuie păstrată.
Ce conține trusa de prim ajutor
În primul rând, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm. În al doilea rând trusa sanitară trebuie să aibă o dimensiune corespunzătoare, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor conţinutului trusei sanitare auto. Conținut trusă auto de prim-ajutor:
Dispozitiv respirație gură la gură (1 bucată); foarfece vârfuri boante 9 (1 bucată); leucoplast 2,5 cm x 2,5 m (1 rolă); pansament 10 x 6cm (4 bucăți); comprese sterile 10 x 8cm x 25 bucati (5 pachete); fașă tifon 5cm x 4m (2 bucăți); fașă tifon 10 cm x 4m (2 bucăți); bandaj triunghiular l=80cm (2 bucăți); pansament steril absorbant – 2 dimensiuni (4 bucăți); fașă elastică 5 cm x 4 m (1 bucată); mănuși examinare (2 perechi); ace siguranță (6 bucăți); folie de supraviețuire izotermă (1 bucată); broșură de prim ajutor (1 bucată).
Legea prevede ca produsele din conținutul trusei de prim ajutor trebuie etichetate corespunzător cu denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz etc. La expirarea termenului de valabilitate acestea trebuie înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005, conform bussinesmagazin.ro.