Cum puteți obține bani de la stat pentru reabilitarea blocurilor. Criteriul esențial privind finanțarea

Cum puteți obține bani de la stat pentru reabilitarea blocurilor. Criteriul esențial privind finanțarea Sursa foto: arhiva EVZ

În cursul anului 2022, Guvernul României a emis două ordonanțe, care se referă la lucrările de izolare a blocurilor de locuințe și la sumele de bani oferite asociațiilor de locatari. Prin OUG 31/2002, asociația de proprietari poate să își schimbe chiar și lifturile.

Prin OUG 179/2022, privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, Guvernul a stabilit că finanțarea unor astfel de lucrări de intervenție se pot finanța și din fonduri europene.

Este bine de știut că prin acest act normativ a fost introdus un criteriu esențial privind acordarea finanțărilor pentru izolarea imobilului. Este vorba despre regiunile dezvoltate și regiunile mai puțin dezvoltate, ale României.

În cazul regiunilor mai puțin dezvoltate, 90% din costuri sunt asigurate prin fonduri europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat. De asemenea, un procent de cinci la sută poate fi alocat din bugetul Ministerului de Finanțe, iar restul de cinci la sută, din fondul comun al imobilului respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul regiunilor mai dezvoltate, regula privind finanțarea lucrărilor este aceeași, cu singura diferență că procentul de cinci la sută, acordat din bugetul Ministerului de Finanțe, poate fi suportat și din bugetul autorității publice locale.

S-a extins lista pentru care se pot face lucrări

Un alt act normativ în materie, este OUG 31/2022 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Prin această ordonanță, Guvernul a extins lista lucrărilor care se pot executa în cadrul procesului de anvelopare a unui bloc de locuințe. Practic, proprietarii pot să își schimbe chiar și lifturile daca doresc, costurile putând fi suportate în proporție de 95 la sută, de la bugetul de stat,  din fonduri europene sau chiar prin PNRR.

Pe listă, lucrările de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, eligibile în sensul prezentei ordonanțe de urgență 32/2022, sunt enumerate de evz.ro, mai jos.

Este foarte important de consultat această ordonanță , ea fiind foarte bine structurată și foarte clar redactată.

* lucrări de reabilitare termică a anvelopei; * lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire; * lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum; * lucrări de înlocuire a lifturilor sau lucrări de modernizare a lifturilor prin înlocuirea mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane, precum și lucrări de reparare/înlocuire a componentelor mecanice, a cabinei/ușilor de acces, a sistemului de tracțiune, cutiilor de comandă, troliilor, după caz, conform măsurilor prevăzute în raportul tehnic de specialitate; * lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată;

Bani din PNRR vor fi folosiți la izolarea termică a blocurilor

Din bugetul PNRR, autoritățile europene au aprobat anveloparea a 1.300 de blocuri de apartamente.

În total prin cele trei prgrame finanțate prin PNRR vor fi folosite aproximativ 4.54 de miliarde de euro. Astfel, prin Fondul renovării vor fi alocați 2,2 miliarde de euro, din cel care se referă la tranziția verde a localităților, 2,12 miliarde de euro, în timp ce 230 de milioane de euro vor fi folosiți pentru construcția de creșe, cu sisteme moderne de încălzire.