Cum pui problema salariului la interviul de angajare

Cum pui problema salariului la interviul de angajare

O abordare greşită din partea candidatului despre subiectul salariu poate face ca interviul să eşueze. Ideal e ca momentul discuţiei despre cât se poate câştiga să fie ales de angajator.

Graba candidaţilor să afle ce salariu ar putea câştiga poate trăda superficialitate din partea lor, susţin experţii în resurse umane.

Care este momentul optim pentru a pune problemea salariului, în ce situaţii această discuţie nu are loc de la primul interviu, dar şi care sunt modalităţile subtile de a aborda subiectul banilor pe care i-ai putea câştiga detaliază câţiva specialişti în recrutare.

Nu începeţi cu întrebări de genul: "Cât se plăteşte" Discuţia despre salariu la interviu nu trebuie privită ca un subiect tabu, însă o abordare greşită poate fi debutul unui interviu eşuat. Foarte importantă este poziţionarea subiectului în cadrul discuţiei, susţin cei care fac recrutări.

Ne puteți urmări și pe Google News

În niciun caz nu trebuie să începeţi interviul cu întrebări de genul: "Cât se plăteşte". "Graba candidatului de a aborda acest aspect în cadrul unei întâlniri de cunoaştere cu un specialist de resurse umane poate denotă o motivaţie superficială referitoare la job", atenţionează Oana Mănăilă, IT&C Recruitment Consultant la compania "Brain Spotting".

Subiectul poate fi abordat şi de viitorul manager

Când plecaţi la un interviu, nu uitaţi că detaliile despre aşteptările salariale sunt "puse pe masă" de obicei de recruiter, sau, în cadrul unui proces de recrutare ce presupune interviuri cu mai multe persoane din cadrul companiei, de viitorul manager.

"În aceste condiţii, întrebările asupra pachetului salarial pot varia ca nuanţe. Este important ca un candidat să afle, spre exemplu, ce beneficii include pachetul salarial sau care sunt indicatorii de performanţă urmăriţi pe tot parcursul jobului pentru care se oferă bonusuri", detaliază Oana Mănăilă.

În cazul în care nu se întâmplă aşa, nu înseamnă că această discuţie trebuie considerată "interzisă". "Discuţia despre salariu în cadrul unui interviu este considerată un subiect destul de delicat. Trebuie să ştii cum să abordezi acest aspect fără să fii înţeles greşit", explică şi Bogdana Zincă, HR Consultant alljobs4all.ro.

Pentru a nu alege prost momentul, dacă observaţi că recruiterul nu pune în discuţie acest aspect, ţineţi cont de posibilele motive: procesul de selecţie este format din mai multe etape şi oferta salarială se prezintă într-o etapă mai avansată. În plus, e de ştiut că e foarte puţin probabil să ţi se facă o ofertă în cadrul primului interviu, dacă pentru jobul respectiv există un număr mare de candidaţi şi o perioadă lungă de testări.

O soluţie pentru a aborba subiectul fără a face o gafă la interviu pentru care să primiţi o bilă neagră este să mascaţi întrebarea. "Pentru a evita o întrebare directă asupra salariului oferit pentru poziţia respectivă, este recomandat să întrebi care sunt etapele procesului de selecţie. În acest fel, recruiterul îţi va prezenta aceste etape şi îţi va explica în ce constă fiecare dintre ele - cu siguranţă una va implica şi oferta salarială", recomandă specialistul în resurse umane Bogdana Zincă.

Documentaţi-vă înainte de interviu, citiţi forumuri

O abordare reuşită este sinonimă cu o documetare serioasă. Înainte de a merge la interviu, interesaţi-vă de domeniul de activitate al companiei, de numărul de angajaţi, de condiţiile de muncă şi de salariul pe care îl oferă compania pentru poziţia pentru care aţi aplicat.

"Acest gen de informaţii utile pentru un candidat îşi pot afla răspunsul de pe forumuri, site-uri de specialitate, reţele de socializare, prieteni şi cunoştinţe", detaliază Bogdana Zincă.

O altă recomandare a specialiştilor este să vă informaţi permanent care este valoarea dumneavoastră pe piaţa muncii pentru a şti cum să negociaţi salariul. Nu exageraţi, dar nici nu subestimaţi răspunsul la întrebarea "care sunt aşteptările dv. salariale pentru această poziţie?".

"Pentru a evita o întrebare directă asupra salariului oferit pentru poziţia respectivă, este recomandat să întrebi care sunt etapele procesului de selecţie.", BOGDANA ZINCĂ, HR Consultant alljobs4all.ro