Cum poți scăpa rapid de mătreață cu ajutorul produselor naturiste pe care le ai în casă

Cum poți scăpa rapid de mătreață cu ajutorul produselor naturiste pe care le ai în casă Sursa: Arhiva EVZ

Mătreața este una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului și se manifestă prin mâncărimi, senzație de uscăciune a pielii, coji albe și roșeață. Acestea se pot agrava în lunile reci ale anului ori atunci când organismul trece printr-o perioadă mai stresantă. Dar există remedii naturiste care ajută să scăpați de mătreaţă.

În afară de aspectul inestetic, mătreața provoacă și disconfort prin mâncărimi și iritații ale pielii capului. Deși mătreața este o afecțiune cu evoluție cronică, vestea bună este că poate fi ținută sub control prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene riguroase.

Mătreața este o afecțiune a pielii scalpului, care provoacă mâncărime, exfoliere, precum şi îngrășarea părului. Există numeroase medicamente eliberate fără rețetă şi șampoane speciale care tratează mătreața. Cu toate acestea, se poate scăpa de mătreața şi acasă, folosind anumite remedii naturale.

Cauzele apariției mătreței includ:

- dermatita seboreica - piele uscată. - reacții alergice la produse de par şi de piele. - alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazis. - dieta. - creșterea unei ciuperci asemănătoare drojdiei, numita Malassezia.

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial care provine de la planta Melaleuca alternifolia. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit uleiul de arbore de ceai pentru a trata o varietate de condiții, cum ar fi acneea, ciuperca piciorului si dermatita. Uleiul de arbore de ceai conține un compus numit terpinen-4-ol, ce are proprietăți antimicrobiene puternice şi poate ajuta la reducerea mătreții prin atenuarea creșterii fungilor şi a bacteriilor de pe scalp.

Aplicarea uleiului de arbore de ceai direct pe scalp poate provoca inflamatii sau eruptii, astfel incat cei interesati sa utilizeze ulei de arbore de ceai pentru a trata matreata pot incepe prin adaugarea a cateva picaturi in samponul lor obisnuit.

2. Ulei de lămâie

În mod tradițional, oamenii au folosit lămâia ţi uleiul de lămâie pentru tratarea problemelor digestive, scăderea tensiunii arteriale si reducerea stresului. Uleiul de lămâie are proprietăți antimicrobiene şi antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea simptomelor mătreţii.

La fel ca uleiul de arbore de ceai, uleiul de lemongrass poate provoca iritații sau reacții alergice dacă este aplicat direct pe piele. Acesta poate fi diluat cu apă ori câteva picaturi pot fi amestecate în șamponul sau balsamul obișnuit.

3. Gel de aloe vera

Aloe vera este o planta suculentă, cunoscută pentru proprietățile sale de vindecare. Gelul din frunzele sale conține mai multi compuși bioactivi, cum ar fi aminoacizi si antioxidanți, care pot reduce mătreața.

Autorii unui studiu care a implicat 25 de persoane au concluzionat ca un nou gel contemporan care conține aloe vera a fost eficace în tratarea unei forme de mătreață numită dermatita seboreica.

4. Praf de copt

Bicarbonatul de sodiu, pe care multi oameni îl cunosc drept praf de copt, poate ajuta la reducerea mătreţii, fiind un exfoliant ce elimină celulele de piele si uleiului în exces de pe scalp.

Praful de copt are, de asemenea, proprietăți antifungice, care ajută la combaterea ciupercilor responsabile de apariția mătreţii.

5. Reducerea stresului

Stresul joacă un rol semnificativ în starea generală de sănătate a unei persoane. Stresul pe o perioada prelungită poate determina creșterea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace si a inflamației. Desi stresul nu poate provoca în mod direct afecțiuni ale pielii, el le poate agrava sau declanșa pe cele deja existente.

Un studiu japonez publicat a examinat relația dintre stresul indus de anxietate şi dermatita atopică. Participanții cu dermatită atopică au raportat niveluri mai ridicate de anxietate decât cei fără afecțiune, relatează sfatulmedicului.ro.