Cum poți găti „usturoiul sălbatic” și ce beneficii aduce planta organismului
- Georgeta Petrovici
- 4 mai 2017, 00:00
Nutriționiștii au numit-o planta - vedetă a primăverii. I se mai spune și plantă miraculoasă. Arată ca frunzele de lăcrămioare, are gust de usturoi și flori mici, albe, stelate. Este vorba despre leurdă!
Animalele sălbatice așteaptă în fiecare primăvară apariția leurdei, pentru a-i mânca frunzele, pe post de „medicament” purificator după hibernare.
Leurda este bogată în vitaminele A și C, complexul de vitamină B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, ulei etiric și alicina, conținând totodată multe substanțe cu proprietăți vindecătoare și fiind un foarte bun remediu natural împotriva multor afecțiuni. Biologii susțin că simplul consum al plantei poate înlătura efectele nocive ale nicotinei, în cazul fumătorilor, tratează indigestia, insuficiența biliară, colicii abdominali, balonarea sau dizenteria și chiar ajută la distrugerea și eliminarea viermilor intestinali.
În satele românești, leurda se gătește sub toate formele. De la adaosuri în salate, până la mâncăruri sățioase sau ciorbe. Bucătarii simandicoși prepară din leurdă un delicios sos pesto, ideal pentru bruschette sau paste.