Cum poți adăuga ani vieții. Ultimele studii vin cu noi informații

Sursă: Arhivă EVZ

De-a lungul anilor au fost făcute mai multe studii în privința încetinirii procesului de îmbătrânire. Cele mai multe dintre ele au arătat că un stil de viață sănătos este factorul care poate să facă diferența.

Multe persoane s-au gândit că dacă mănâncă mai puțin ar putea să trăiască mai mult pentru că elimină destul calorii din dieta lor. Este destul de clar că dacă aportul caloric este redus, poți să te confrunți cu mai puține probleme de sănătate. Un studiu realizat recet a avut drept scop măsurarea ritmului de îmbătrânire al unui grup de persoane normponderale, sănătoase și care timp de doi ani au consumat cu 25% mai puține calorii decât o făceau în mod normal.

Daniel Belsky, profesor asociat de epidemiologie la Mailman School of Public Health din cadrul Universității Columbia, a explicat că de aproape 100 de ani este cunoscut faptul că aportul caloric poate să prelungească durata de viață. Cu cât o persoană are o dietă slab bogată în calorii, cu atât se produc mai multe modificări de natură biologică care duc la o încetinire a procesului de îmbătrânite. Coordonatorul studiului a subliniat că aceste mecanisme încă sunt investigate.

Studiul s-a bazat pe „ceasurile biologice” pentru a determina care este ritmul de îmbătrânite în cazul fiecăruia dintre participanți. Este vorba de un concept care trebuie să măsoare cât de bătrâni sunt oamenii din punct de vedere biologic în raport cu vârsta lor reală. „Studiul nostru a găsit dovezi că restricția calorică a încetinit ritmul de îmbătrânire la oameni. Descoperirile sunt importante deoarece oferă dovezi dintr-un studiu randomizat că încetinirea îmbătrânirii umane poate fi posibilă", a spus Canel Ryan, un alt cercetător al studiului.

Care este diferența dintre vârsta biologică și cea cronologică

Doctorul Peter Attia, specialist care are un podcast cunoscut privind cercetările legate de longevitate, a spus că nu înțelege ce pot să demonstreze aceste „ceasuri biologice”. „Singura confirmare valabilă, care, din câte știu, nu a fost făcută, dar sperăm ca asta să se întâmple, este să vedem dacă, legat de durata de viață, vârsta biologică poate face o predicție ma bună decât vârsta cronologică”, a mai adăugat specialistul. Pahkaj Kapahi, profesor la un alt institut din domeniul duratei de viață” l-a completat pe Attia. Specialistul a subliniat că „ceasurile biologice” oferă date care sunt destul de limitate în ceea ce privește îmbătrânirea.

„Forța de prindere este un indicator al vârstei biologice, cât ești de activ fizic este un altul, însă cunoaștem cu toții oameni distruși fizic dar care din punct de vedere cognitiv sunt la potențial maxim, asa că trebuie testată și îmbătrânirea cognitivă. Unii cercetători încearcă să o simplifice aplicând teste de îmbătrânire biologică. Or, aceasta este o problemă mult mai complexă și mi se pare exagerat să spunem că acest tip de teste indică în mod corect vârsta biologică”, a mai spus Kapahi.

Persoanele cu probleme de sănătate merg către îmbătrânire

Oamenii de știință care au participat la studiu au transmis că rezultatul obținut de ei a confirmat ideile transpuse în alte cercetări din domeniu. Belsky, unul dintre cercetători, a explicat că studiul lor a plecat de la ipoteza că o persoană care îmbătrânește mai rapid se va confrunta cu mai multe probleme de sănătate. În plus, cei care nu suferă de mai multe boli, vor îmbătrâni mai lent. Echipa de cercetători a mai transmis că un studiu similar, desfășurat pe o durată de 10 ani, este în lucru. Această cercetare ar trebui să confirme rezultatele obținute în urma experimentului privind restricțiile calorice.

Peter Attia nu a trecut cu vederea nici acest studiu și a explicat că o restricție calorică este importantă în ceea ce privește prelungirea vieții doar în cazul persoanelor care mănâncă destul de mult. „Nu vreau ca cititorii să creadă că această restricție calorică nu are nicio valoare, ci doar că studiul nu ”demonstrează” o reducere a ritmului de îmbătrânire legat de ea”, a mai adăugat Attia.

„Este nevoie ca limitarea aportului caloric să fie asociată cu activitate fizică, un somn bun, o atitudine generală pozitivă și o sănătate mentală bună. Este probabil ca toate acestea la un loc să joace un rol mult mai important în încetinirea procesului de îmbătrânire”, a declarat Kapahi care a subliniat că trebuie acordată o atenție sporită efectelor negative ale limitării aportului caloric.

Care sunt efectele negative ale limitării caloriilor

Un alt cercetător din acest domeniu a intervenit în discuția privind acest studiu. Valter Longo, director al Longevity Institute de la Universitatea din California de sud, a spus că limitarea caloriilor pe o perioadă lungă de timp poate avea efecte negative asupra organismului. Longo a subliniat că toate studiile care au fost realizate asupra animalelor au arătat că restricțiile calorice au fost asociate cu un metabolism mai lent, cu probleme ale sistemului imunitar sau cu reducerea forței musculare.

„Ea poate provoca efecte puternice împotriva îmbătrânirii, dar, de asemenea, este probabil să aibă ca efect și un anumit grad de fragilitate sau alte probleme, care e posibil să nu fie la fel de benefice”, a mai adăugat Longo. Unul dintre autorii studiului a atenționat că restricția calorică nu trebuie să fie stabilită în funcție de propriile preferinței ale unei persoane, ci trebuie cerut autor de specialitate, potrivit NBC News.